"Ислямска държава" продава деца в робство за по 165 долара

ОFFNews 05 август 2015 в 20:38 6289 5

Снимка Reuters.

Служител на ООН на висок пост потвърди, че "Ислямска държава" има ценоразпис, по който продава жени и деца в робство на свои верни бойци.
 
Специалният пратеник на ООН за ексуалното насилие при военни конфликти Зайнаб Бангура потвърди, че е виждала копие от ценоразписа, по който става ясно, че млади момичета биват продавани "на дребно като варели петрол". Понякога се случва семействата им да съберат пари и да ги откупят, но това се случва рядко, защото сумата е в хиляди долари. Понякога, преди момичето да бъде върнато на близките му, тя сменя собствениците си 5-6 пъти.

Според нея деца от 1 до 9 години се продават за около 165 долара, младите момичета струват 124 долара, жените между 40 и 50 са най-евтини - колкото по-големи са, толкова по-малко пари струват.

Повечето от робите са заловени язиди. Те са предлагани първо на лидерите на терористичната организация, след което са продавани на чуждестранни купувачи, които в повечето случаи са богаташи от други страни в Близкия изток, за хиляди долари. Ако и тогава никой не ги пожелае, цената им пада драстично и всеки редови ислямист може да си ги закупи.

Над 3 хиляди жени язиди все още са в неизвестност, най-вероятно робувайки на джихадисти, но истинския брой на пострадалите от робството жени е много по-голям.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!