Момичетата, които си падат по салафити

DW Последна промяна на 04 август 2015 в 18:27 11074 22

Все повече момичета в Германия решават да тръгнат по пътя на радикалния ислям. Много от тях се вдъхновяват от салафити като бившия рапър Денис Кусперт и други, които се изявяват в интернет като "истински бойци", пише Андреа Грунау в коментар за "Дойче веле".

В Германия все повече младежи решават да тръгнат по пътя на радикалния ислям. Често семействата им се оказват безсилни и не могат да ги спрат. Консултантското бюро "Hayat"* се опитва да помага именно на такива семейства. Наскоро "Hayat" отвори врати в Бон - град, който минава за бастион на салафитите.

"Нашата цел е да помогнем на родителите да отклонят децата си от пътя на радикализиране. В 70 процента от случаите помощ търсят майките на въпросните младежи", посочва Кладия Данчке, която ръководи консултантското бюро в Бон. Тя разказва, че за съвет към тях се обръщат всякакви родители - и германци, и хора с чуждестранен произход. Данчке допълва, че помощ търсят както мюсюлмани, така и хора, изповядващи друга религия, светски семейства, както и консервативно религиозни родители. Според нея, всяко едно семейство може да бъде засегнато.

"Надявам се тук в Бон да успеем да проникнем още дълбоко в консервативната мюсюлманска среда с помощта на нашия сътрудник, който е вярващ мюсюлманин. Мюсюлманите вярват повече на имама от съседната джамия, отколкото на държавните институции или пък на някоя немюсюлманска неправителствена организация. Родителите се страхуват за своите деца, но се страхуват и да не би реакцията на децата им да е от типа на "Вината за това, че сме тръгнали по този път, носите вие и ислямът." Изграждането на доверие е много важно за нас", казва Данчке.

"Сега ще видите кой съм аз"

Тя обяснява, че според актуалните проучвания младежите между 17 и 27 година са най-податливи. "Този процес започва, когато децата се отделят от дома на родителите си. Много от тях не могат да намерят своето място в обществото. Към това често се прибавя и чувството за малоценност. Покрай джихадизма на "Ислямска държава" и боевете в Сирия, роля вече играят и фактори като омразата, неудовлетвореността и желанието за изява. "Сега ще видите аз кой съм" - така мислят много от тези младежи. Те искат да демонстрират екстремна мъжественост. Идеологията е лековата, но опасността те да заминат за Сирия е голяма", подчертава Клаудия Данчке. Тя допълва, че в редиците на политическия салафизъм, тази войнстваща идеология, насочена радикално срещу свободното общество, се срещат по-скоро по-големи и по-интелигентни млади хора. "И те представляват опасност за това общество", казва ръководителката на консултанското бюро "Hayat" в Бон.

На въпроса как ги вербуват тя отговаря: "Радикалните проповедници на салафизма са ни изпреварили. Те знаят от какво се вълнуват подрастващите. Много от тях са като по-големи братя, които сами са извървели пътя на радикализирането. Те говорят с младежите на техния език, не философстват много и познават добре нуждите им. Проповедниците на салафизма предлагат на младежите много привлекателни неща. Ние също трябва да предложим на младежите възможността да задават критични въпроси към обществото, но с демократични средства."

Младите жени и салафизмът

Клаудия Данчке разказва още, че в 30 процента от случаите за помощ към бюрото се обръщат близки на момичета. Факт е, че в последно време все повече млади жени решават да тръгнат по пътя на салафизма. "Заминалите в Сирия момичета бяха около 10 процента от общия брой, но групата им расте. Според нашите изчисления, младите жени представляват между 15 и 20 процента от общия брой на подрастващите, тръгнали по този път. Става дума за момичета от всякакъв произход. Сред тях има млади жени, които на всяка цена искат да пишат история и да разпространяват тази идеология. Наблюдаваме и момичета в пубертета, за които джихадистите са съвременните звезди. Те не "припадат" по Джъстин Бийбър, а по салафити като бившия рапър Дезо Дог, чието истинско име е Денис Кусперт, и по други, които се изявяват в интернет като "истински бойци". За Сирия заминават най-различни млади жени - и такива, които са израснали еманципирано, и такива, в чиито семейства се е зачитала само мъжката дума", казва Данчке.

Тя обяснява, че семействата, които се обръщат за помощ към бюрото в Бон, трябва да променят много неща в ежедневието си. "Те трябва да се интересуват в каква среда се движи детето им. Трябва да изслушват децата си и често да общуват с тях. Те не бива да отхвърлят всичко с аргумента, че ислямът е много лош. Трябва да отидат заедно с детето си в джамията, за да си съставят мнение. И после да дискутират. Семействата трябва да активизират децата си, да ги приобщят и да им дадат повече възможности. Същото важи и за училището, религиозните общности, както и за цялото общество.

*На турски и арабски думата "hayat "означава живот

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 14:44

@ Eдин друг

И аз преди години мислех като теб – всички религии са еднакви измишльотини. Това за рая и ада в главата на мюсюлманина го обяснявам най-трудно на атеисти. И аз мислех като теб преди да прочета Корана и част от гнусните Хадиси, и да гледам десетки интервюта с бивши и настоящи мюсюлмани (като тези нинджи на снимката горе).

Виж, поне обърни внимание, че ти го казвам. Няма нужда да ми вярваш: Вярващият мюсюлманин е наясно с реалността на рая и ада точно толкова, колкото аз съм наясно, че като стана утре сутрин, ще си направя кафе и ще си запаля цигара. Но си прав в едно, че католиците имат същото отношение към греха и вината. Само че кога скоро си се натъквал на новини за католик, който реже глави, изнасилва десетгодишни деца или пали протестантската църква в съседния квартал?

Провери си данните и източниците за кръстоносните походи, реконкистата и "процъфтяващата култура" в ислямските държави в миналото. Всичко, което са ни учили в училище по тази тема, е грозна лъжа. Не е редно тук да спамирам с тонове информация, но поне погледни ето тази презентация и провери историческите факти в нея. Само че трябва да търсиш информация за нашествия на сарацини, маври и араби, защото в историческите книги никой не е писал за ислямисти :). Ето презентацията: www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y

05.08 2015 в 13:51

1. @"Малкия Кацко", Ако исках да НЕ съм анонимен - щеше да научиш.
Не се вълнувай особено - поне за сега:)).

За когото(!) се отнася надявам се да го е прочел и разбрал. Прочее ако искаш - може да се абонираш за базата дани на Jane's. Там със сигурност ще намериш цитации и препратки към две мои статии - вкл. и тази за която става въпрос.
НЕ пиша за български издания. Сега - благодарение на теб видях че има списание "понеделник". Поислих че е чалга някаква но бързия преглед ме кара да мисля, че може би е лево-архаично носталгически кръг.
В рамките на шегата - спи спокойно, дишай равномено, гледай дали не ти е обложен езика:)

А, и още нещо, за когото трябва а и за информация, така да се каже.

През шестдесетте години в "The Navy", в "U.S. Naval Institute Proceedings" и в "Ordnance" често имаше вискоспециализирани анализи, статии обзори с висока стойност, прогнози - говорещи за висока информираност и достъп до данни на пишещия, написани на изключително високо експерно ниво подписани с псевдонима Reactor.
И до ден днешен не се разбра кой стои зад този псевдоним.

Така че, "малкия кацко" еди кой си не си го взимай много на сърце.


2. @ "Един друг". Токсичната среда е не само и дори не основно "токсични финансовите инструменти". Става въпрос за отровна философия, социална практика, социологическа доктрина, обществени норми и законова основа която е база не само за финансови инструменти - но най главното като генератор, инкубатор произвеждащ непрекъснато лузъри, обречени, асоциални индивиди, отровени от либералния морален релативизъм отчаяни, за които - пак ще повторя автомата е продължение на хуя им! И не е необходимо да се търси под вола теле, да се търси насилие в детска възраст, едипови комплекси и подобни. Либерализма като обществена, социална доктрина е помията, нечистотията, гнойта в която се развива отровата на исляма! Либерализма отнема на обществото моралните ориентири, имунитета на държавността! Либерализма е религия прикрита като идеология а исляма е идеология прикрита като религия. Двете са допълват идеално в общата им борба за деструкция и разрушаване на това което най общо наричаме "западна цивилизация" !

05.08 2015 в 12:43

Ананасе, твърде много грешки допускаш при сравненията. И трите монотеистични религии се въртят около едни и същи семитските приказки за възрастни, държащи стадото около един изключително садистичен, дребнав, отмъстителен и антропоморфен бог, изграден около деспотичните и патриархални черти на тогавашните племенни вождове. Ей, сега ще се впечатля от доктрините на близкоизточни невежи козари. Старият завет е пълна шашма, обаче който смята, че новият бил реформиран... Аман от реформатори - като се почне от Мохамед, който има именно такива претенции и то не без основание, щото новият завет, бидейки пълна компилация (защото ние си знаем, че другарят Исус от Назарет не е историческа личност) и с това триединство съвсем омазва монотеистичния постулат, та стигнем до Мартин Лутер. Американските "реформатори" изобщо не искам да ги намесвам, защото са направо гнусни.

Това за вината и страха от ада дето го говориш е странно, предвид отношението на католицизма към тях. За индулгенциите предполагам си чувал. Давали са се и най-вече са се продавали за щяло и нещяло.

Трепането на неверници и друговерци изобщо не е прерогатив на исляма и това е било болезнено очевидно по време на испанската реконкиста и на кръстоносните походи - евреи, мюсюлмани и православни, нямало е значение...

За водещият човеконенавистен характер на исляма също грешиш много. Скивай какви ги надроби националсоциализмът, японският империализъм и комунизма, особено в азиатската си разновидност. Сумарно над 100 млн. жертви за няма и век.

А, че онези пиели с отвращение, щото си знаели че адатъ ги чака, bitch, please, както казват негрите. Онези вярват в ислямо по-малко отколкото нашите вярваха, че строят развития социализъм. Управляващата класа не вярва в глупостите, предназначени за парлама пред масите. Дет се вика - don't get high on your own supply. Тези неща не са за вътрешна консумация.

Та, няма нужда от апологети на християнството - same shit, като съм зацитирал негрите. А реднеци не ми се цитират, защото християнските фундаменталисти по много показатели не отстъпват на останалите такива.

Ислямският фундаментализъм е доктрина добила популярност едва през 20ти век и култивирана от службите на едни хора, дет така и не можаха да преглътнат загубата на колониите си и на "империята, над която слънцето не залязваше". Понеже номерът се оказа вървежен, присламчиха се и разни други на тази софра.

Всички тези, дето шетат из Европа са прерогатив на местните контраразузнавания. И не е съвсем вярно, че съответните служби нищо не правят по въпроса. Правят и то много - превербуват емисарите и тикат действията им в удобна насока. Остава да ми кажеш, че т.нар. ислямска държава е много силна и никой не може да се оправи с нея и съвсем ще падна от стола. Напротив, крепят я с всички сили чрез ретгроградната Саудитска Арабия и чрез Турция с неоосманските й амбиции, като същевременно държат на страна Иран и шиитското болшинство на Ирак и на Сирия, щото иначе сама ще се сгромоляса.

Всичкото е цирк за пред масите, а крайната цел на абсолютно всяко мащабно мероприятие е само една - богатите да стават по-богати, а бедните като следствие - по-бедни. Няма аласи, няма христоси, няма вишнута. Работата е елементарна.

05.08 2015 в 11:55

До 18,

Приятелю, не обвинявай вярата. Проблемът е в ползвателите на религията.
Човекът си е животно и слоят култура в съзнанието на болшенството от човеците е толкова тънък, че не може да осигури разумното им съвместно съществуване.
Религията е опит да да се въведе някакъв ред в обществото. Колкото по- издигнати са водачите, толкова по-високо организиран и ползотворен е налаганият ред. За пример разцветът на културата и науката в някогашния ислямски свят.
За водачите, които имат общочовешките слабости също важи принципът за третото поколение. Западът с идиотските си намеси в ислямския свят направи така, че умствено най-ограничените, но радикално действащи хора станаха водачи на всеобщото недоволство. Всички ще има да патим.

05.08 2015 в 11:23

@ “Eдин друг“

„Ислямът по същество е същата свинщина каквато е и християнството“

Не си прав!

Реформираното християнство проповядва, че бог е любов. Проповядва да обичаш ближния си. Проповядва да обичаш врага си. А нереформираният ислям проповядва да убиваш врага си. Тук имаме работа с бога на любовта срещу бога на омразата. Не може да твърдиш, че са „същата свинщина“.


Няма по-мракобесна, агресивна, зверска, античовешка идеология от исляма. Ислямът е по-зловещ и убийствен от фашизма и комунизма, защото в категорията на нисшите създания влизат и жените, и неверниците, и негрите, и мюсюлманите, които не се молят по пет пъти на ден. Няма друга идеология, която толкова рязко сегрегира и систематично дискриминира толкова големи групи хора.


Новият завет е ФУНДАМЕНТАЛНА РЕФОРМА на християнския канон. Новият завет реформира и филма на ужасите наречен „Второзаконие“.

Дори в Стария завет, християнският бог никога не твърди, че паството му ще отиде в рая като избива неверниците. А всеки мюсюлманин знае, че е длъжен да избива неверниците, за да отиде в рая. Всеки мюсюлманин знае, че неверниците не са хора, и че рано или късно ще бъдат избити или ще приемат исляма. Всеки мюсюлманин знае, че Христос ще слезе на земята в последния ден и ще започне да коли до крак евреите и християните, защото са врагове на алах, и САМО след това всички добри мюсюлмани ще бъдат спасени в рая.

05.08 2015 в 10:27

@ “Eдин друг“

„Ела да видиш висши паздарани (ислямската гвардия) как локат уиски като смоци. Къв аллах, бе... Всичкото е кой да докопа кокала и да води стадото.“

Прав си, че мюсюлмани пият уиски. Т.е. трупат смъртни грехове според Корана и Хадис. Но не си прав, че не им пука.
1) Всяка муслима от Германия, която е поела за ИД, се чувства ужасно виновна и грешна. Ислямът създава СРАМ, СТРАХ и ВИНА в НЕСРАВНИМИ ПРОПОРЦИИ спрямо всяка друга религия.
Всяка такава муслима вярва, че си е заслужила място в ада. В ислямския ад те пържат с вряла течност, кожата ти пада, обаче алах ти дава нова кожа. И новата кожа ти я поливат с вряла течност, тя пада, и този цикъл се повтаря до безкрайност, вечно, с ужасни болки. Няма смърт, няма бягство. Няма опрощение и няма излизане от там! Адът е вечен.

Описанието на този ад плаши всеки религиозен мюсюлманин. Силно религиозни хора -примерно католиците (много силен акцент върху доктрината за грях и вина) много лесно разбират това преживяване. Но това е непонятно за атеиста. Религиозното чувство е много интензивно и ОПРЕДЕЛЯЩО в ежедневния живот, поведението и всеки важен избор на ДОБРИТЕ мюсюлмани.

Страхът от ада ги преследва постоянно, особено след като ги обработят имамите в уахабитската джамия.

Силно религиозният мюсюлманин, т.е. добрият мюсюлманин, е невротик, неуравновесен и страдащ човек, който се превръща по принуда в побойник, садист и в крайния случай в главорез, защото алах не е баща като в християнството, а строг и садистичен господар.

2) Освен това, в исляма има една ВАЖНА УЛОВКА, която не съществува В НИКОЯ ДРУГА РЕЛИГИЯ. Независимо колко грехове си натрупал – дали си пил уиски, или в случая с мюсюлманките-тинейджърки от Германия – дали са излизали с християнските си гаджета на дискотека или са правили секс без брак – СМЪРТНИТЕ ИМ ГРЕХОВЕ СЕ ИЗТРИВАТ ОТ ДОСИЕТО само ако УБИВАТ НЕВЕРНИЦИ. Това моментално им гарантира, че няма да се пържат в ада.

05.08 2015 в 10:11

Има в специализирано издание, което не публикува безплатни публикации моя статия на английски "НЕОЛИБЕРАЛИЗМА - СТАРЧЕСКАТА БОЛЕСТ НА КОМУНИЗМА!"


Полковник, много се извинявам за нахалството, но може ли да посочите поне името на списанието?
Да не би да е Понеделник?

05.08 2015 в 10:06

Германските млади пички си падали по салафити!? Ми естествено бе ливади, салафитите поне открито обявяват че са мъже. Щото вече в Европа не знаеш какво да очакваш - гледаш мъж планина, пък гласчето му едно .....

Що е туй "радикален ислям"? Препоръчвам на братята християни да прочетат мойсеевото "Второзаконие" . Например там подробно е описано кога неверните съпруги трябва да се прибиват с камъни.
Изобщо , библията е много поучително четиво. Четете бе "демократи", да ви еба мамата!

05.08 2015 в 00:04

Чай ся, към днешна дата, това на което викат неолиберализъм си е баш англосаксонска престъпна идеология.

Тези ни разказаха играта на всички още от преди да пробутат Поулсън за ковчежник, т.е. за министър на финансите на САЩ. Него като го сложиха, зе всеобщо удивление, че и като се развихри, конят съвсем уйде у ряката. Лагард уж го даваше по-умерено, ама и тя ги натвори едни... За Ролята на Гордън Браун и на Алистър Дарлинг какво да говорим. И насред цялата тази история - източногерманската комсомолка и тя барабар Петко с мъжете.

На тази история с т.нар. токсични финансови инструменти, какво й е общото с исляма? Че и двете са фундаменталистки доктрини. Само че постулатът на неолиберализма е, че пазарът е безгрешен и се управлява от морални и възвишени хора, пък в действителност пазарът е полуупрваляем хаос, отгоре на който стоят психопати, социопати и обикновени крадци. Същото като с религията...

А като ще спонеманаваш как Улянов бил запленил някакви сърца... Сметам знаеш как - с 3 вагона злато и с една шепа хора узурпира властта при н.нар. Октомврийска революция. Така че там си е жив преврат. Ама има един друг, дето идва със сравнително честни избори. Там е по-интересно, как един военен полуинвалид страдащ от остър посттравматичен стрес и осакатяващи наранявания от Първата световна, успява с добре репетирано и хореографирано театралничене да ги натвори такива невероятни, че...

04.08 2015 в 23:32

за да решиш някакъв проблем - преди това трябва да го хванеш на фокус, да го видиш абсолютно ясно - и след това - дали ще дръпнеш спусъка, дали ще изкомандваш "огън" дали ще вдигнеш слушалката и ще кажеш кодова думичка - зависи от нивото на компетентност и отговорност! НО!! ОБЩОТО Е ФОКУСА! ЯСНОТАТАТА! По отношение на исляма - исляма е свинщина, човеконенавистническа, човекоядска отвратителна идеология - маскирана като религия. Създадена от истеричен кретен -пердофил, канибал, майцеебец, изрод и правена и преправяна според нуждата на цинични хитреци!
Света е пълен с невменяеми, подтиснати, комплексирани, неугледни, смотани, посредствени, лузъри, шизофреници, страдащи от депресия, лабилни, мижави, незначителнни хорица. Света е враждебен към тях! Либерастията, Аятоласите на либералния фундаментализъм им казват: - "т'ва е живота, копелета, свободна иницитиатива, пазарен рай, първите редове за тарикатите - курортите - за богатите, момичетата - за тези с големи курове. Вие, с еректилните дисфункции, с малките пишки - кеф ти метач - кеф ти чистач, кеф ти слуга". Т'ва е света на либерализма!!*

И ето мечтите на част от тези - бити и унижавани могат да се материализират незабавно!! "Калашников" АК47 автоматично се явява удължотел на кура! Кура става голям и може, с него може не само да шибаш, но и да пръснеш на някой чутурата -ей така - за кеф! Може да имаш жени, робини, коит ще те гледат с обожание или ням ужас, но не и с презрението с което те гледа проститутката след неуспешен секс! Тове е което даде либерализма като плод!
Някои сигурно ще си кажат - как така един отвратителен козеебец - е завладял умове, сърца и т.н. Ами гледайте еди друг посредствен манипулатор, сифилитик и садист - Ленин! И ако Ленин е писал - Левичарството” – детската болест на комунизма - сега виждаме, че НЕОЛИБЕРАЛИЗМА Е СТАРЧЕСКАТА БОЛЕСТ НА КОМУНИЗМА!. Комунистите - изтъкани от чувство за класово материално и ресурсно превъзходство еволюираха до "прозрели" вулгарни неолиберали - създали отровната, наблъскана с токсини среда от където се рекрутират бойците за ИДИЛ. Деветдесет процента от тях нито знаят какво е шиизъм и сунизъм нито ги е еня! Те разачитат на УДЪЛЖИТЕЛЯ НА ХУЯ СИ - АК47. И на такива орди новоизлюпени садисти и убийци разчита исляма! Тези - довчерашни минжитурки, неугледни грозници днес живеят своя сън - да могат да режат глави и да ги дават по телевизията!
Лекарството - Забрана, УНИЩОЖЕНИЕ НА ИСЛАМА! НЕЗАБАВНО, ЖЕСТОКО, ИЗ КОРЕН!! и изкореняване на либерастията!!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––– ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– –

Има в специализирано издание, което не публикува безплатни публикации моя статия на английски "НЕОЛИБЕРАЛИЗМА - СТАРЧЕСКАТА БОЛЕСТ НА КОМУНИЗМА!". Моля, разни социални антрополози, социологически шамани, идеологически звездобройци и гледачи на боб, карти и пари и подобни, които няколко пъти улавям да ме цитират и плагиатстват да бъдат така добри - да пишат - ...и както пише в еди коя си статия" - и т.н.и т.н. Срамота бе!