Искам правосъдие: майката на дъщерята на Джордж Флойд в първо изявление заедно с 6-годишното момиченце

Джордж У. Буш подкрепи протестите и разкритикува тези, които се опитват да накарат демонстрантите да замълчат

OFFNews 03 юни 2020 в 12:14 5837 1

Правосъдие след смъртта на Джордж Флойд поиска майката на 6-годишната му дъщеря Джиана в първото си изявление пред медиите във вторник. Рокси Уошингтън дойде на брифинга с момиченцето им и заяви:

Ето това ми отнеха тези полицаи. В края на деня те ще се приберат у дома и ще бъдат със семействата си. Джиана няма баща. Той никога няма да я види да расте, да се дипломира, няма да я разходи. Тя има нужда от баща си, но вече няма такъв.

Чернокожият мъж бе задушен от арестуващ го бял полицай на кръстовище в Минеаполис на 25 май. Видео показа как униформения Дерек Чувин е свалил на земята невъоръжения мъж с белезници и притиска с коляно врата му, докато арестантът вика, че не може да диша и моли да не го убиват. Всичко продължава близо 9 минути и Флойд издъхва. Независима аутопсия потвърждава, че той е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск. Смъртта му разпали гняв и огромни протести в САЩ, съпътствани с насилие. Впоследствие полицаят бе уволнен, арестуван и обвинен в убийство и в полицейското му управление започна разследване за нарушаване на гражданските права. Трима други полицаи бяха уволнени.

"Тук съм заради детето си и съм тук заради Джордж, защото искам правосъдие за него - каза още Вашингтон. - Искам правосъдие за него, защото той беше добър човек."

По времето на брифинга в САЩ продължаваше поредният ден на протести, а мащабът им провокира политически лидери, спортисти, артисти не само от САЩ, а от цял свят да вземат отношение. Един от тях бе бившият американски президент Джордж У. Буш, който в изявление изрази подкрепа към протестите срещу расовата дискриминация и разкритикува тези, които се опитват да накарат протестиращите да замълчат. Публичната му поява дойде в момент, в който целият свят вече беше станал свидетел на това как полицаи разпръскват с насилие мирен протест край Белия дом, за да може оттам да мине настоящият президент Доналд Тръмп, да стигне до църква, пред която да размаха Библия, за да позира за снимка.

Има по-добър начин - заяви по този повод Буш.

"Има по-добър път - на съпричастността и споделената ангажираност, на смелите действия и мира, вкоренени в правосъдието. Убеден съм, че заедно американците ще изберат по-добрия път", каза още Буш и призова белите американци да потърсят пътя на подкрепата и разбирането към чернокожите си сънародници, които, по думите му, все още са подложени на експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови