Смъртта на чернокож разпали неконтролируеми протести в САЩ, налагат извънредно положение

OFFNews 29 май 2020 в 08:21 10545 2

Смъртта на чернокож в САЩ разпали неконтролируеми протести, които доведоха до обявяване на извънредно положение в Минеаполис. То бе обявено от кмета на града Джейкъб Фрей.

Американската Национална гвардия вече е разположена по улиците на града, след като афроамериканецът Джордж Флойд беше убит от бял полицай при задържането му на кръстовище.

Видео показа как полицаят затиска врата на Флойд, докато той вика: "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!". Полицаят обаче продължава да притиска мъжа няколко минути и той издъхва.

Убийството взриви спокойствието в града и кметството се принуди да обяви извънредно положение, за да овладее ситуацията и спре сблъсъците с полицията, която отвърна със сълзотворен газ. 

Протести има още в Чикаго, Лос Анджелис и Мемфис.

46-годишният Флойд бе убит в понеделник и оттогава вече трета нощ безредиците не спират. Полицейско управление е било нападнато, служителите в него са избягали, а сградата е била подпалена. Смята се, че става въпрос за управлението, където е работел полицаят, причинил смъртта на чернокожия.

Според указа извънредното положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Местната власт има правото да потърси помощ от съседни градове, щата Минесота и федералното правителство.

Фрей обясни, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват „възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността“.

Извънредното положение се въвежда за 72 часа и предполага възможността за по-ранното му отмяна от Общинския съвет.

По-рано губернаторът на Минесота Тим Уолс вкара Националната гвардия на САЩ за поддържане на реда заради масовите протести. Бойците ѝ трябва да помогнат „за обезпечаване на сигурността и поддържането на спокойствието“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3948

2

Здравомислещ

29.05 2020 в 19:06

Не заради смъртта, а заради УБИЙСТВОТО! Абсолютно убийство, човека видно от клипа не оказва съпротива, казва, че не може да диша и въпреки това полицая напълно ненужно го уби. Това е истинското лице на сащ.

3232

1

tarabata

29.05 2020 в 11:23

АМА КАК ТАКА...?! Ама нали това е най, по, по, най-великата, изключителна демокрация в цялата Вселена?! И защо като ги питаш-Вие защо биете негрите?- Все беснеят, че този въпрос бил изтъркан? Да, изтъркан е, защото не ги бият, а ги убиват, вече.