Ирма помете два острова, убивайки 14 души

OFFNews 08 септември 2017 в 08:00 4587 0

Ураганът Ирма помете островите Търкс и Кейкос, опустошавайки Карибите и убивайки най-малко 14 души по пътя си, предават световните агенции.

Бурните ветрове и суровите вълни удариха отвъдморските британски територии, които за първи път преживяват ураган пета категория. 

На архипелага живеят около 35 000 души.

Покривите на къщи на островите са отнесени, улиците са наводнени, стълбове са съборени. Жителите на по-ниските райони са евакуирани и изпратени в приюти. Най-високата точка на островите е едва 50 метра.

Разрушения и наводнения има в Република Хаити, която все още се възстановява от опустошителното земетресение през 2010 година.

Евакуацията на щата Флорида продължава. Очаква се Ирма да достигне американските брегове в неделя.

Поривите на вятър отслабнаха от 295 на 270 км/ч.

Приблизително милион и 200 хиляди души бяха засегнати от "Ирма". Броят им може да нарасне на 26 милиона, прогнозира "Червеният кръст". Има опасения от бързо разпространение на зарази там, където питейната вода вече е негодна за пиене и няма достъп до медицински услуги. Това също е предпоставка за увеличение на жертвите.

Накъде отива "Ирма"?

Очаква се след Търкс и Кейкос ураганът да се придвижи към Бахамите, след което да удари Куба и да достигне САЩ.

На фона на прогнозираните катастрофални последици петимата живи бивши президенти на САЩ се обединиха в инициатива за набиране на средства за възстановяване на щатите Тексас и Луизиана, които пострадаха от урагана Харви, и за Флорида, която се готви за Ирма.

Зад инициативата стоят Барак Обама, Джордж Буш - син, Бил Клинтън, Джордж Буш - баща и Джими Картър.

Специална сметка е отворена чрез фондацията на Президентската библиотека на Джордж Буш - баща за събиране и бързо разпределяне на даренията. Организаторите увериха, че дарените суми ще бъдат изцяло насочени за пострадалите от ураганите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!