Институтът за войната: Украйна води контраофанзива поне на 3 фронта

OFFNews 09 юни 2023 в 09:42 5193 2

Кадри от войната

Снимка АП/БТА-архив

Кадри от войната

Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора на фронта като част от по-широките усилия за контраофанзива, които се развиват от неделя, 4 юни, пише в днешния си анализ на военните действия американският Институт за изучаване на войната (ISW).

Украинските сили са преминали от отбранителни към настъпателни операции в сектора на Бахмут и постигат териториални успехи, вариращи от 200 метра до близо 2 км по фланговете на града. Украинските сили са постигнали тактически успехи по време на ограничени локални контраатаки в западната част на Донецка област близо до границата между Донецка и Запорожка област от 4 юни насам. Освен това украинските сили са провели атака в западната част на Запорожка област през нощта на 7 срещу 8 юни, но към момента на публикуването на анализа (21 българско време на 8 юни) не изглежда да са постигнали успехи в рамките на тази атака.

През нощта на 7 срещу 8 юни украинските сили са провели ограничена, но все пак значима атака в западната част на Запорожка област. Руските сили очевидно са се отбранявали срещу тази атака по доктринално обоснован начин и според съобщенията са възстановили първоначалните си позиции към 8 юни. Късно през нощта на 7 юни руски източници започнаха да съобщават, че елементи на украински бригади, които наскоро са били снабдени със западно оборудване, са започнали атака югозападно от Орихов в Западна Запорожка област. Няколко руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са атакували по линията Мала Токмачка-Полохи с цел да пробият руската отбранителна линия между Роботин и Вербове (и двете на около 15 км югоизточно от Орихов). Руски източници признават, че украинските сили са пробили първата отбранителна линия в този район, държана от елементи на 291-ви и 70-ти мотострелкови полкове (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма комбинирана армия, Южен военен окръг) и 22-ра и 45-та отделна гвардейска бригада със специално предназначение (ГРУ), но съобщават, че тези руски елементи са успели да контраатакуват и в крайна сметка да изтласкат украинските сили обратно на първоначалните им позиции. Наличните геолокационни бойни кадри сочат, че ограничени украински сили са пресекли магистрала N08 Полохи-Воскресенка, но руски източници посочват, че руските сили вероятно са изтласкали украинците обратно в посока Орихов към фронтовата линия и са възстановили загубените позиции.

Съобщава се, че на 8 юни украинските сили са изгубили и предоставени от Запада автомобили. Загубите са неизбежни при всяко военно начинание. Украинските сили ще претърпят загуби, включително на западно и съветско оборудване, по време на всякакви настъпателни операции, пишат анализаторите на ISW. Загубата на оборудване - включително западно оборудване - в началото на контранастъплението не е показател за бъдещия напредък на украинската контранастъпателна операция. Важно е да не се преувеличава влиянието на първоначалните загуби на западно или друго оборудване, особено в битките за проникване срещу подготвени отбранителни позиции, се допълва в анализа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

09.06 2023 в 10:18

Разкошно фото, този млад мъж очевидно знае как да си върши работата!

-1655

2

ob1

09.06 2023 в 10:14

Политкоректност викаш, а, нацист? На мен пък ми е трудно да намеря политкоректни думи, с които да наричам боклуците, които бият чело пред параноичното комплексарче в кремъл и се опитват да направят целия свят мръсна кочина като оркландия.