Яценюк към Путин: Готови сме на сътрудничество, но не и да ви се подчиним

OFFNews 06 март 2014 в 16:46 5806 33

Арсений Яценюк

Снимка Ройтерс

Свалете агресията на сплашването и военната агресия, и да започнем нов начин на взаимоотношения. Готови сме за сътрудничество, но не и да се предадем, не и да сме подчинени на Русия.

Такова задочно обръщение направи днес украинският министър-председател Арсений Яценюк към президента на Русия Владимир Путин на пресконференция в Брюксел, където се състоя извънредна среща на лидерите на ЕС за Украйна.

По повод разполагането на руски войски в Крим Яценюк заяви: „Бяхме провокирани да използваме оръжие, но се въздържахме, защото знаехме, че това е сценарият, готвен от Русия. Но ние сме готови да се защитим“. „Ние нямаме ядрено оръжие, нито армията на Русия, но имаме дух – духът на свободата“ каза украинският премиер и добави: „Ние не сме антируско правителство, а проукраинско“.

Яценюк каза, че правителството на Украйна е готово да подпише споразумението за асоцииране към Европейския съюз съвсем скоро, но не уточни кога. Точно отказа от подготвяното споразумение с ЕС и резкият завой към Русия предизвика революцията в Украйна и бягството на президента Виктор Янукович в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews