"Украйна или Русия?" Референдумът в Крим насрочен за 16 март

Александра Маркарян 06 март 2014 в 11:57 4217 34

Рустам Темиргалиев

Снимка context.crimea.ua

Рустам Темиргалиев

Крим ще решава в референдум на 16 март дали да се присъедини към Русия или да остане в Украйна, съобщи първият вицепремиер на автономната република Рустам Темиргалиев, предадоха ИТАР-ТАСС и RT.

Новата дата е две седмици преди първоначално обявената.

На референдума ще има два въпроса:

"Подкрепяте ли присъединяването на Крим към Руската Федерация?" и "Подкрепяте ли възстановяването на конституцията на Крим от 1992 година?".

Според конституцията от 1992 година автономната република е част от Украйна, но има взаимоотношения с Киев, определени на база общи споразумения.

Властите в Крим отхвърлиха новото правителство в украинската столица Киев, дошло след свалянето на президента Виктор Янукович и обявиха, че законодателството и военните сили на Украйна, разположени на полуострова, трябва да се подчиняват на заповеди от тях.

Проруски настроени жители на автономната република започнаха протести след установяване на новата власт в Киев, която предприе политика за отдалечаване от Русия и интеграция с Европейския съюз и въведе закон, забраняващ използването на други езици за официални цели в Украйна.

Повече от половината население в Крим е руско и използва само руския език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!