Битката за Украйна във филма на Кончаловски (2-ра част)

Арам Потурлян 05 март 2014 в 20:57 19110 1

Представяме ви втората част на документалния филм „Битката за Украйна“, който продуцентският център на руския режисьор и сценарист Андрей Кончаловски пуска през 2012 г.

В него той анализира как Украйна, в миналото част от Съветската империя, а сега голяма европейска страна, се опитва да се отскубне от здравата прегръдка на големия брат Русия, без да стане поредният американски сателит. Мащабното изследване продължава почти три години.

В светлината на събитията от последните месеци и дни „Битката за Украйна“ е повече от актуален. В стремежа си да предложи на читателите си колкото се може по-обективна информация за причините за и следствията от случващото се в Украйна, OFFNews преведе и постави субтитри на двете серии.

Днес ви предлагаме и втората част, а първата можете да видите по-долу.

Приятно гледане.

. . .

Андрей Сергеевич Михалков-Кончаловски (на руски: Андре́й Серге́евич Михалко́в-Кончало́вский) е руски режисьор и сценарист.

Той е роден на 20 август 1937 година в Москва. Син е на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. Първоначално учи пиано в Московската консерватория, но през 60-те години започва да се интересува от кино. Той се запознава с Андрей Тарковски, заедно с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски „Валяк и цигулка“ (1961) и „Андрей Рубльов“ (1966).
През 1964 година Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм. „Сибириада“ (1979) постига успех на Фестивала в Кан, след което той емигрира в Съединените щати. Той режисира няколко филма в Холивуд, преди да се завърне в Русия през 90-те години. Повече за него можете да намерите на сайта му konchalovsky.ru.

. . .

„Битката за Украйна“


Русия, 2012

Творческа група
Автор на проекта: Андрей Кончаловски
Автори на сценария: Андрей Кончаловски и Екатерина Зенович
Режисьори: Евгений Григориев и Екатерина Вещева
Оператори: Андрей Костянов и Артьом Анисимов
Ген. продуцент: Андрей Кончаловски
Продължителност: 88 мин.
Производител: Продуцентски център на Андрей Кончаловски

Студената война отдавна остана в миналото. Чичко Сам с бомбата в ръце и злобният болшевик със сърпа и чука днес са само ярки картинки от учебника по история. Руснаците вече не се опитват да вкарат ядрени бойни глави в Куба, американците не изгарят с напалм комунистическата заплаха във Виетнам, съветското политбюро не дава заповед да бъдат вкарани войски в Афганистан, за да бъде поставено на власт лоялно правителство. Слава Богу, двете свръхдържави отдавна престанаха да разкъсват планетата на части.

Но наистина ли са престанали да го правят?

Във филма "Битката за Украйна" известният руски режисьор Андрей Кончаловски анализира как Украйна, в миналото част от Съветската империя, а сега голяма европейска страна, се опитва да се отскубне от здравата прегръдка на големия брат Русия, без да стане поредният американски сателит. Мащабното изследване продължи почти три години. В него участваха бившият президент на Полша Александър Квашневски, бившият президент на Словакия Рудолф Шустер, бившият президент на Грузия Едуард Шеварнадзе, седмият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият премиер-министър на Русия Виктор Черномирдин, бизнесменът Борис Березовски, както и много украински, руски и американски историци политици и журналисти. Един от основните експерти във филма е вторият президент на Украйна Леонид Кучма. Именно по време на неговото управление избухва Оранжевата революция, когато Русия и Америка за пореден път премериха сили на територията на друга страна.

Филмът "Битката за Украйна" повдига много въпроси. Кои са културните корени на конфронтацията между Запада и Изтока? Може ли една страна, разположена върху пресечната точка на интересите на Европа и Русия, да бъде независима? Каква е цената на тази независимост? И тъй като Андрей Кончаловски е руски режисьор, важно място в изследването му заема мисълта, че Украйна не е Русия, въпреки общата историческа съдба. Това е болезнен извод както за Русия, така и за част от украинското общество. Но само ако го приеме, Русия ще може да престане да живее с призраците на Студената война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови