Япония отбеляза годишнината от атомната бомбардировка над Хирошима

OFFNews 06 август 2014 в 18:53 3856 0

Останките от сграда, някога служела за кино, след атомната бомба над Хирошима.
Останките от сграда, някога служела за кино, след атомната бомба над Хирошима.

Япония отбеляза днес 69-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима, предаде ИТАР-ТАСС.

Близо 45 000 души присъстваха на церемонията в Парка на мира в Хирошима близо до мястото на атаката от 1945 година, въпреки дъжда. 

Церемонията започна в часа, в който е пусната бомбата. С едноминутно мълчание както на церемонията, така и в цялата страна, бяха почетени жертвите на атаката. 

Кметът на града Кадзуми Мацуи покани световните лидери да посетят Хирошима и Нагасаки, за да видят с очите си ужаса от ядрените оръжия и да помислят над предложението, направено на последната Инициатива за ядрено неразпространяване и разоръжаване, за разоръжаване от ядрените оръжия.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе, който също присъства на церемонията, заяви, че като единствената страна, понесла атомни удари, Япония има мисия да се бори за премахването на ядрените оръжия.

При бомбардировката над Хирошима са загинали между 70 и 100 хиляди души. Хиляди умират от лъчева болест в следствие от радиацията.

Оцелелите до ден днешен страдат от заболявания заради облъчването. По данни на правителството броят им в страната сега надвишава 201 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови