67 години от първата атомна бомбардировка в света (снимки)

Вероника Шербанова 06 август 2012 в 14:24 2897 0

Камъкът от Хирошима, експониран в Националния музей
Камъкът от Хирошима, експониран в Националния музей "Земята и хората". Снимка: Никола Ончев

Светът отбеляза днес 67-годишнината от първата атомна бомбардировка в света.

Около 50 000 души се събраха в Парка на мира в Хирошима, който се намира близо до епицентъра на взрива. Сред тях бяха оцелели след бомбардировката и роднини на жертви. Стотици хиляди хора участваха в различни демонстрации и концерти против използването на атомни оръжия.  

На 6 август 1945 г. в 8.16 ч. местно време американският бомбардировач "Б-29 Енола Гей" хвърля бомба, в която се съдържат 50 кг обогатен уран-235, в центъра на японския град Хирошима.

Целта е Япония да капитулира и така да се сложи край на Втората световна война. 

Последвалият взрив има силата на 13 килотона тротил и разрушава всичко в диаметър 1,5 км от епицентъра, а общата засегната площ е почти 20 квадратни километра. Над 90% от сградите са напълно или частично разрушени. 

За няколко минути умират повече от 100 000 души. До края на годината заради болести, предизвикани от радиацията, загиват още около 40 000 души, а пет години по-късно жертвите стават над 200 000 души.   

Три дни по-късно в 11.01 часа местно време американският бомбардировач Б-29 „Суперфортрес“ хвърля бомба с 6,4 килограмово ядро от плутоний-239над японския град Нагасаки. 

Жертви на бомбардировката стават около 80 000 души. 

6 август е определен за Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие, Ден на Хирошима и Ден на милосърдието. 

На тазгодишната възпоменателна церемония за загиналите след трагедията в Хирошима присъства и внук на американския президент Хари Труман, който дава разрешение за атомната бомбардировка. 

Клифтън Труман Дениъл се срещна с оцелели след бомбардировката японци. Той е първият роднина на Хари Труман, който посещава възпоменателните церемонии. Пристигането му в Япония е по покана на анти-ядреното движение на страната.

„Това е първата стъпка към излекуването на старите рани. Гледаме на това като на добра първа стъпка към по-добро разбирателство помежду си", заяви Дениъл. 

„Дядо ми винаги е казвал, че е взел решението за бомбардировката, за да приключи войната по-бързо. В това и вярваше. Той самият беше ужасен от разрушенията причинени от атомните оръжия и посвети остатъка от живота си, за да гарантира, че това няма да се случи отново", каза внукът на Хари Труман.

В България отбелязваме Деня на милосърдието с изложба на Камъка от Хирошима с изображение на богинята на милосърдието Каннон и обгорени тухли от католическия храм в Нагасаки.

Камъкът от Хирошима е гранитен камък, част от трамвайната настилка близо до епицентъра на взрива. На него са изобразени богинята на милосърдието Каннон и надписа „От Хирошима“. 

Съществуват общо 188 гравирани къса от настилката.

По време на гравирането на инициатора Рейкийо Умемото хрумнала идеята късовете да бъдат изпратени на различни държави по целия свят, където да бъдат съхранени като символ на мира. 

Такъв камък пристига и в София. През 1997 г. той е експониран в залата на Гигантските кристали в Националния музей „Земята и хората“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки