Най-големите атомни бомбардировки в човешката история

Никола Ончев 06 август 2012 в 17:08 13500 0

Atomic_Bomb_Blast
Atomic_Bomb_Blast

Днес се навършват 67 години от ядрената бомбардировка на Хирошима. Това обаче далеч не е най-мощната ядрена бомбардировка в човешката история.

През 1934 физикът от унгарски произход Лео Силард разработва идеята за ядрена верижна реакция чрез неутронно стимулиране, а по-късно патентова и идеята за атомна бомба на този принцип във Великобритания. По този начин, в чисто академичен смисъл, Силард може да бъде определен като бащата на атомната бомба. През 1936г. Адмиралтейството - (висшето командване на Кралския военноморски флот) осъзнава потенциала на тази концепция и решава да я засекрети.

През декември 1938 немските физици Ото Хан и Фриц Щрасман публикуват научна статия, в която твърдят, че са засекли елемента барий след процес на неутронно бомбардиране на уран. Резултатите им са определени като реакция на ядрено делене. Резултатът от експериментите на Хан и Щрасман вече е бил известен на физиците в САЩ, включително Нилс Бор, Уилис Лам и Енрико Ферми. На 25 януари 1939 екип на Колумбиският университет провежда първата реакция на ядрено делене в САЩ.

Учените в Америка работят за военната машина на Съюзниците и благодарение на британско проучване става ясно, че атомна бомба може да бъде конструирана в близките години. Великобритания и САЩ обединяват усилията си, но другата голяма съюзническа сила - Съветският съюз не бива уведомена за това. 

Така всички усилия по проекта биват обединени в т.нар. Проект „Манхатън“ . В рамките на това огромно начинание са построени над 30 промишлени и научно-технически мощности в САЩ и Канада. Започват доставките на големи количества уран от Белгийско Конго. Учените откриват свойствата на двата основни изотопа на урана уран-235 и уран-238.

 Проектът "Манхатън" (на английски: the Manhattan Project) е кодовото название на проект за създаване на първите в света ядрени оръжия, осъществен в САЩ между 1939 и 1946г. със сътрудничеството на Великобритания и Канада. Всички дейности са се осъществявали под контрола на Инженерния корпус на армията на САЩ, а самият проект е бил ръководен от Дж. Робърт Опенхаймер. В резултат на тези усилия през 1945 година са построени и взривени три атомни бомби. Две от тях са били плутониеви – ("Fat Man” - в превод „Дебелака“ и „Тринити“), а другата е била ураниева – "Little Boy”, в превод - „Малчугана“. Първата („Тринити“) е взривена на 16-ти юли 1945г край Аламогордо, Ню Мексико. Това е първият ядрен опит, извършен от човека.

На 6-ти август 1945г. „Малчугана“ е хвърлена над японското пристанище Хирошима, а на 9-ти август „Дебелака“ пада в Нагасаки. В резултат на тези атомни бомбардировки загиват близо 400 000 души. След тях никога повече не е употребено ядрено оръжие срещу цивилно население.

Проектът е струвал на американското правителство $2 млрд. тогавашни долара (около $23 млрд. за 2007-ма година).

Производството на необходимите материали е било държано в пълна тайна, и е било разпръснато на десетки места из целите Съединени щати. Най-големите звена от проекта са били заводът за обогатяване на уран в Оук Ридж, Тенеси и лабораторията в Лос Аламос, Ню Мексико.

Към януари 2008 г. в света има осем страни, които успешно са тествали собствени ядрени оръжия. Пет от тях са официално признати ядрени сили, членки на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). По хронологичен ред на ядрените опити страните са: САЩ, Русия (наследява арсеналите на бившия СССР), Великобритания, Франция и Китай. След създаването на ДНЯО, още три страни тестват ядрени оръжия – Индия, Пакистан и Севена Корея. Предполага се, че Израел също разполага с ядрени оръжия. Израелското правителство не потвърждава, но и не отрича. Инцидентът Вела е интересен.

Петте страни, членуващи в ДНЯО:

1. САЩ разработват първите ядрени оръжия по време на Втората Световна Война (проекта „Манхатън“). Американците започват работа по първата атомна бомба в началото на 40-те години, със сътрудничеството на Канада и Великобритания. Американските военни се опасяват, че Нацистка Германия може да разработи свои ядрени оръжия. Изпитанието на първата бомба („Trinity“ - Троица) е проведено в местността Аламогордо, щата Ню Мексико, през 1945 година. САЩ са първата и единствена страна, която е употребила ядрени оръжия срещу друга държава. Американската авиация хвърля две атомни бомби над Хирошима и Нагасаки в Япония. Страната е и първата в света, която успешно тества водородна бомба през 1952 година – „Ivy Mike”.

 2. СССР тества първата си атомна бомба (РДС-1) през 1949г. Част от информацията, необходима за съветския проект, е придобита чрез шпионаж. Руснаците създават своя ядрена програма с цел създаване на ядрен баланс между СССР и САЩ след Втората Световна война. През 1953г. е изпробвана едностепенна водородна бомба (РДС-6), а после и двустепенна (РДС-37) през 1955 година. На 31-ви октомври 1961 година Съветският съюз взривява най-мощното оръжие, създавано някога от човека – 50-мегатонната „Цар Бомба“. Русия наследява или впоследствие се сдобива с всички съветски ядрени оръжия след разпадането на СССР през 1991 година.

 3. Великобритания се превръща в третата ядрена сила в света през 1952г., тествайки своята първа атомна бомба („Hurricane” - „Ураган“) край островите Монтебело, Австралия. Почти цялата научно-техническа информация, необходима за британската ядрена програма, е придобита по време на американския проект Манхатън. Великобритания създава своите ядрени оръжия под предлог, че те биха служили за защита в случай на евентуално нападение от страна на Съветския съюз. Днес почти всички британски ядрени бойни глави са монтирани на ракети „Трайдънт“, които се пренасят от подводници.

 4. Франция изпробва първата си атомна бомба през 1960 година („Gerboise Bleue”, което в превод трябва да означава „Син Гризач“) и първата си водородна бомба през 1968г. (операция „Канопус“). Решението на Франция за ядрено въоръжаване е мотивирано от отслабналия ѝ статут на Велика сила след Втората Световна война и първия британски ядрен опит през 1952 година. След края на Студената война французите съкращават ядрения си арсенал със 175 бойни глави и реформират ядрените си войски. Днес френската армия е разположила почти всичките си бойни глави на подводни ракети и бомбардировачи. Някои бойни глави са монтирани и на МКБР (Междуконтинентална балистична ракета), изстрелвани от подземни силози. Франция обаче продължава активното разработване на нови атомни технологии за военни цели, с цел подновяване на остарелите ѝ оръжия.

5. Китай става последната официална ядрена сила в света. Първата китайска атомна бомба е взривена през 1964 година, а само три години след това и първата водородна бомба, като и двата опита са проведени край Лоп Нур. Китай е първата азиатска нация, която се сдобива с ядрени оръжия. За създаването им китайското правителство е мотивирано от нарастващата по това време мощ на САЩ в следствие на Студената война.

Други известни ядрени сили: 

Индия е първата страна, тествала ядрено оръжие след създаването на ДНЯО. През 1974 е взривено „мирно атомно устройство“, както индийското правителство го нарича - „Усмихнатият Буда“. Тестът е осъществен на 18-ти май 1974-та година край Покхран, щата Раджастан. Създаването на ядрени оръжия в Индия вероятно е било мотивирано от военната заплаха от страна на съседен Китай. Индия твърди, че е изпробвала и водородна бомба през 1998г., макар повечето специалисти да смятат, че тестът е бил неуспешен, тъй като мощността на оръжието вероятно е била по-малка от 50 килотона тротилов еквивалент. През 2006г. Индия и САЩ подписват споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. Страната никога не е била член на ДНЯО. Броят на индийските ядрени оръжия е неизвестен, а предположенията варират силно - от 40 до 200 ядрени единици.

Пакистан започва своята ядрена програма в началото на 70-те години. Първата пакистанска АЕЦ е построена в Карачи по това време, предимно с материали доставени от западни страни. След капитулацията на пакистанските войски и победата на Индия във войната през 1971г., пакистанският министър-председател Зулфикар Али Бхуто заявява, че пакистанците ще построят свои ядрени оръжия, дори да се „налага да ядат трева“. След първия индийски ядрен тест, пакистанският учен и металург Абдул Кадир Хан открадва схеми на центрофуги за обогатяване на уран от холандската компания URENCO. През 80-те години китайците продават на Пакистан дизайни на стари атомни оръжия и в края на 80-те години страната се сдобива с потенциал за създаването на примитивни ядрени оръжия. През 1998г. е проведен първият пакистански ядрен тест в окръг Чагай. Абдул Кадир Хан признава, че е продавал центрофуги и ядрени материали на Северна Корея, Иран и Либия. Пакистан не е член на ДНЯО.

Северна Корея е последната страна, която тества ядрено оръжие. На 9-ти октомври 2006-та година севернокорейците изпробват малка атомна бомба на 2000 метра под земята. Тъй като мощността на устройството е много малка (около 1 килотон), повечето специалисти смятат, че опитът не е бил напълно успешен. Страната е била член на ДНЯО, но се оттегля на 10-ти януари 2003г. На 25 май провежда втори ядрен опит с мощност между 2 и 10 килотона. Северна Корея разполага с около 40 кг плутоний, достатъчен за десетина атомни бомби, и продължава да произвежда тази суровина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews