Янукович: Отделянето на Крим е трагедия, аз нямаше да го позволя

OFFNews 02 април 2014 в 17:26 5535 3

Виктор Янукович

Отделянето на Крим от Украйна е трагедия. Аз бих направил всичко възможно, за да не го позволя. Това заяви бившият украински президент Виктор Янукович в първото си интервю, след като напусна Украйна.

Отделянето на Крим от Украйна няма нищо общо с мен и няма нищо общо с Русия, подчерта той. 

Много е показателно, когато населението на такъв голям регион решава да се отдели от Украйна, посочи Янукович, като повтори, че е поискал от президента Владимир Путин да влезе с руската армия в Украйна, за да защити така гражданите.

В същото време Янукович подчерта, че никоя власт не трябва да пролива кръв.

„Ръката ми не се е вдигала, за да взема решителни действия по отношение на протестиращите на Майдана. Това противоречи на моите принципи – никоя власт не струва колкото една капка пролята кръв“, посочи той.

Никога не съм давал заповед да се стреля на Майдана. И доколкото ми е известно никога не се е давало оръжие на онези спецчасти, които участваха в защитата на държавните учреждения. Те изпълняваха това, което е записано в закона, категоричен е Янукович.

Радикалистите не изпълниха споразумението, постигнато на 21 февруари, и започнаха да стрелят по протестиращите от сгради, намиращи се под контрола на опозицията. Това се случи, когато спецслужбите получиха заповед да се изтеглят от Майдана, допълни Виктор Янукович.

По повод предстоящите предсрочни избори за президент на Украйна Янукович каза, че това е път към по-нататъшната дестабилизация на ситуацията в страната, а каквато и да е дестабилизация при тези условия може да доведе до разделение в обществото и дори до разделение на самата държава.

Трябва да се погледне при какви условия сегашните управляващи дойдоха на власт. Тук няма нищо законно. Затова легитимността на предстоящите избори остава под въпрос. Мисля, че това няма да бъде в полза на държавата, в полза на хората и в полза на партньорите на Украйна както на Запад, така и на Изток, коментира Янукович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!