Янукович даде пресконференция, за да каже, че е жив

Вероника Шербанова 11 март 2014 в 10:58 10102 8

Бившият украински президент Виктор Янукович даде пресконференция в град Ростов на Дон. Това е втората му пресконференция в руския град, след като напусна Украйна и се премести в Русия.

Разпространяват се всякакви слухове, затова исках да кажа, че съм жив, но не мога да кажа, че се чувствам добре, защото не мога без тревога да гледам какво се случва в Украйна, заяви Янукович.

Отново ще заявя, че аз съм легитимния президент на Украйна и главния главнокомандващ на украинската войска. Изборите, насрочени за 25 май, не са легитимни.

Опитаха се да докажат, че това не е вярно, като повтарят, че съм избягал от Украйна. Това не е вярно. Не съм бягал никъде. Когато радикалите захванаха сградата на Президентството, аз бях в Украйна – първо в Харков, после в Донецк и Крим.

Опитаха се да ме премахнат с терористични действия, но аз непременно ще се върна в Киев, категоричен е Янукович.

Страната в момента е управлявана от банда фашисти и националисти, които уволняват държавни служители, уволняват ръководството на милицията не само в Киев, но и на други места в Украйна.

Това са банда негодници, които са дали заповед да се стреля по своите и които искат да предизвикат гражданска война.

По улиците се разхождат въоръжени хора с превръзка на ръката. Затова се обръщам към западните страни и ги питам: ослепели ли сте, загубили ли сте своята памет, забравили ли сте какво значи фашизъм, каза той.

САЩ се готви да даде на Украйна 1 млрд. долара финансова помощ. Според техните закони обаче не могат да дадат пари на държава, в която има незаконно избрани правителство и президент. Затова ще се обърна към Сената и Конгреса на САЩ, за да им кажа, че според собствените си закони не могат да дават пари на бандити, посочи Виктор Янукович.

Обръщам се и към международната общност, за да им кажа, че никой не трябва да подкрепя неконституционни действия, допълни бившият украински президент.

Янукович се обърна и към украинските граждани, за да ги предупреди да очакват сериозно влошаване на икономическото положение в страната. 

Нашето правителство имаше план за подобряване на икономическото състояние на населението, който сега няма да бъде изпълнен и съответно няма да има подобрение на икономическото положение, което ще има отражение върху обикновеното население. Новото правителство ще се опита да обвини мен за това, ще обвини и Русия, но нито аз, нито Русия имаме нещо общо с това, категоричен е Янукович.

Рано или късно, но по-скоро рано, ще отговаряте за мъченията на народа. Страната ще въстане срещу вас и ще се обедини, каза още Янукович, обръщайки се към новата власт в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови