И скандалната Ксения Собчак избяга от Русия

Юлиуш Висожински 26 октомври 2022 в 20:57 8202 0

Ксения Собчак

Снимка Getty Images

Ксения Собчак

Руската журналистка и бивш кандидат на президентските избори през 2018 г. Ксения Собчак избяга от Русия. 

Редица прокремълски медии съобщават, че Собчак е заминала за Литва през Минск през нощта на 26 октомври. 

През деня руското следствие обискира жилището на телевизионната водеща. Обискът е част от разследването срещу търговския директор на нейния медиен холдинг Кирил Суханов.

Суханов, директорът на холдинга "Осторожно Media", беше задържан вчера по обвинение в изнудване на Сергей Чемезов, ръководител на корпорацията "Ростех".

Според прокуратурата Чемезов е изнудван за пари с публикации в телеграм канала "Тушите свет".

ТАСС съобщава, че срещу Собчак също е образувано дело по обвинение в изнудване, но все още няма официална информация, че тя е обвиняема.

Пропагандната агенция РИА Новости твърди, че на летището в Москва е имало подготовка за ареста на телевизионната водеща.

Ксения Собчак е дъщеря на Анатолий Собчак, покойния кмет на Санкт Петербург и ключова фигура за политическата кариера на Владимир Путин.

От няколко години журналистката се опитва да си създаде имидж, че е част от либерална опозиция в Русия, но не и падат съмненията върху нея, че поддържа връзки с Кремъл.

Телеграм каналът на Собчак, в който често се публикуват репортажи, критикуващи политиката на Кремъл, има 1,4 милиона последователи.

През 2018 г. тя се се кандидатира за президентския пост в Русия. Тогава значителна част от либералната опозиция я обвини, че с участието си в изборите Собчак дава легитимност на Владимир Путин и е карикатура на опозиционен кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови