Хутите са провели шест операции срещу плавателни съдове в Червено море и Индийския океан

OFFNews 02 юни 2024 в 08:30 980 1

Снимка GettyImages

Йеменските бунтовници хути обявиха, че са провели шест операции срещу плавателни съдове в Червено море и Индийския океан, включително срещу ескадрен миноносец и самолетоносач на американските военноморски сили, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на изявление на говорителя на военното крило на движението на хутите Яхия Сария.

В петък той заяви, че хутите са извършили ракетно нападение срещу американския самолетоносач "Айзенхауер" в Червено море в отговор на ударите на САЩ и Великобритания по Йемен.

От своя страна Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи, че американските въоръжени сили са унищожили дрон и две балистични ракети на подкрепяната от Иран групировка.

Ройтерс допълни, че американски военнослужещи са видели как два безпилотни летателни апарата на хутите потъват в Червено море.

"Двете противокорабни балистични ракети, които силите под ръководството на Централното командване са прехванали, са били изстреляни по посока на ескадрения миноносец "Грейвли". Няма данни за пострадали членове на екипажи или за нанесени щети по бойни кораби на оглавяваната от САЩ коалиция за защита на плавателните съдове в региона или на самите търговски кораби", поясняват от СЕНТКОМ.

Йеменските бунтовници започнаха да атакуват кораби през ноември миналата година в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа. На прицел бяха плавателни съдове, в които хутите виждаха връзка с Израел.

Впоследствие хутите започнаха да атакуват и военни кораби в отговор на действията на коалиционни сили начело със САЩ в защита на търговския морски трафик през протока Баб ел Мандеб.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх