Хутите плениха втори товарен кораб с българи на борда

Корабът Central Park е бил превзет край бреговете на Йемен

OFFNews 26 ноември 2023 в 17:07 4667 3

Товарният кораб Central Park

Снимка БТА/АП

Товарният кораб Central Park

Още един кораб с българи на борда е бил превзет край бреговете на Йемен. Плавателният съд с име Central Park е получавал заплахи от йеменските бунтовници хути, че ще бъде атакуван, ако не се отклони към пристанище Ходейда, предаде БНТ. 

Той е задържан край пристанище Аден. Представляван е от базираната в Лондон компания "Зодиак Маритайм", свързана с израелския милиардер Ейал Офер.

Плава под флага на Либерия. На борда има 22 души, капитанът е турски гражданин. "От Зодиак Маритайм" коментират, че става въпрос за "предполагаем пиратски инцидент".

Преди около седмица търговският кораб Galaxy Leader, собственик на израелски магнат, бе пленен. Капитанът и първият му помощник са български граждани. A в петък товарен кораб, отново собственост на Израел, беше повреден при предполагаема атака на ирански дрон в Индийския океан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

26.11 2023 в 20:53

Входът на Червено море от юг е много тесен, на всичко отгоре там се събират Джибути, Еритрея, Йемен, Сомалия. Само Аденския залив е над 500 километра покрай бреговете на Йемен, а там са тези ми ти маймуни Хути. Саудитска Арабия, дето е голяма страна толкова време се мъчеше да им стъпи на врата, ама грънци.

Няма да стане с няколко военни кораба, тези имат кораби, самолети, балистични ракети.

Когато петрол и газ вече няма да са значима търговска стока, арабите сигурно ще се върнат към традиционни занаяти като пиратството.

22548

2

dolivo

26.11 2023 в 19:54

1 самолетоносач и готово

2073

1

Johnny B Goode

26.11 2023 в 17:19

Време е да се припомни на тези камилари за 1805 и битката за Дерна.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика