Христо Грозев: Украйна елиминира стотици от частната армия Вагнер

Путин вече е прекалено слаб, за да натисне червеното копче, твърди журналистът

OFFNews 29 март 2022 в 14:51 27993 10

Снимка БГНЕС

Частна военна компания под различни имена присъства в Украйна отпреди влизането на официалната руска войска в страната. Наблюдаваме компанията "Вагнер" и забелязахме, че около 100-120 души от нея влязоха на украинска територия. Следващите седмици влязоха много повече и голяма част от тях бяха елиминирани от украинската войска.

Това твърди пред БНР разследващият журналист Христо Грозев, изпълнителен директор и председател на борда на разследващото издание Bellingcat. 

Според него това е най-лошата част от войната, защото е неконтролирана от никого паравоенна организация, финансирана от различни олигарси. Грозев твърди, че част от финансирането идва от т.нар. "личен готвач" на руския президент Владимир Путин - Евгений Пригожин, а другата част идва от синове и зетьове на генерали от руското военно разузнаване.

"Това е доходен бизнес, получават пари от Министерството на отбраната. Не спазват законите на войната. Могат да извършват убийства, без да се прилага Женевската конвенция. Могат да бъдат пратени със списък за покушение. Например, членове на тази група "Вагнер" споделиха, че в списъка им е бил украинския президент Володимир Зеленски. Загубите сред членския им състав не се отчитат пред обществото в Русия. Това е преимуществото за Кремъл да използва тези форми", посочи Грозев.

По думите на му на този етап на разследването е установена личността на 150 офицери от ФСБ със задача да развиват мрежа от свои агенти в Украйна, които са политици и журналисти, блогъри, хора, които могат да влияят на общественото мнение. 

"Всеки от тях се е срещал със своите агенти в скъпи дестинации по света, например в Малдивите. Общата похарчена сума за 7 години е огромна. Резултатът е практически никакъв, защото тази агентурна мрежа не влезе в помощ на руската инвазия. Това са опозиционни партии, главно с проруска насоченост. Финансирали са дори движение с либерални виждания, което си е позволявало да критикува и Кремъл", добави той.

По думите му преди около две седмици източници в Русия са изразили притеснение, че Путин е в ярост и може да прибегне до отчаяни мерки, като използва ядрено оръжие, за да смени наратива.

"Към днешна дата тяхното виждане е, че е прекалено слаб, за да го направи. Между него и червеното копче има петима души, които да изпълнят поръчката. На този етап има поне двама от тях, които няма да я изпълнят, защото няма да има кой да ги защити при един бъдещ Нюрнбергски процес. Тези хора знаят загубите от войната. Много добре си представят колко слаб ще бъде Путин след три-четири месеца", посочи разследващият журналист.

Според него в историята няма случай, в който някой държавник да наложи подобна висока цена, включително на своя елит, и те да го оставят на мястото му.

"Затова си мисля, че някой готви нещо там, близо до него", заяви Христо Грозев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

16

офф бее

30.03 2022 в 10:16

Самагона ще е лукс. Но пък те имат традиции в употребата одеколон, трезви няма да останат

3714

13

GB

29.03 2022 в 22:25

Христо Грозев е страшно точен и методичен в работата си и анализите му са безупречни.

Наистина много търсен и цитиран!

-60

12

офф бее

29.03 2022 в 19:47

Ако Китай, Индия и Пакистан ще вдигнат курса на рублата - ок - включваме ги!
А ако това са държавите, на които искаш да приличаме - ми не, благодаря.

куролачия, тоя журналист го цитира половината свят заради прекрасните му и точни анализи. И ако имаше повече като него щяхме да сме доста напред в тая класация. А падаме в класацията, защото съм прочел повече негови материали в чуждите издания, тук по-важно е коя златка е кръшнала на джизъса или обратното - се тая!

-60

9

офф бее

29.03 2022 в 17:56

Какво да следим ве, мъжки? Курса на рублата определен от русия...! Рублата е мъртва валута за следващите поне 20 години! На кой и за чий са му нужни рубли!
Е разбира се, Северна Корея, Беларус, Казахстан, Сърбия, Сирия, Мианмар, Монголия, Еритрея и още няколко велики икономики ще поддържат определени наличности...
 
X

Да помогнем на украинските деца!