Хиляди в Москва почетоха паметта на убития опозиционер Борис Немцов

Вилдан Байрямова 24 февруари 2019 в 18:51 2314 0

Москва, шествие

Снимка Новая газета

Без произшествия в Москва премина шествието в памет на убития опозиционен политик Борис Немцов, съобщават от столичния департамент за регионална сигурност, цитиран от „Интерфакс“.

Според официалните данни в паметния марш са се включили около 6000 души, но „Новая газета“ пише за над 11 000 участници. Проявата е преминала без арести и при засилени мерки за сигурност под охраната на полицията, гвардията и цивилни патрули. Шествието е започнало от Страстния булевард и е продължило до проспект „Сахаров“. В него са се включили и преследваният от властите политик Алексей Навални със съпругата и брат си. Колоната на Либертарианската партия е издигнала портрети на убитите в Русия журналисти и общественици, сред които и на адвоката Сергей Магнитски.

Опозиционният политик Борис Немцов бе убит на 27 февруари 2015 г. на големия мост на Москва река в столицата. На 13 юли 2017 г. Московският окръжен военен съд постанови 20 години лишаване от свобода за обвинения за изпълнител на екзекуцията Заур Дадаев. Другите 4-има съучастници в престъплението получиха затвор за срок от 11 до 19 години.

Семейството на Немцов счита, че следствието не прави нищо, за да открие организаторите и поръчителите на убийството му, казва адвокатката Олга Михайлова, ангажирана от дъщеря му Жана. Според нея „това е твърде печално и остава впечатлението, че именно заради политиката организаторите и поръчителите не са установени и не са получили заслуженото наказание“. Тя отбелязва, че за всичкото това време потърпевшите така и не са получили информация за хода на разследването.

По-рано официалният представител на следствието Светлана Петренко е заявила пред „Интерфакс“, че ведомството продължава разследването срещу предпологаемия поръчител и организатор на убийството Руслан Мухудинов /обявен за международно издирване през 2015 г./ и съратниците му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови