Хиляди евакуирани във Филипините заради изригването на лава от вулкана Майон

OFFNews 12 юни 2023 в 15:12 960 0

Вулкан

Снимка Pixabay

Лава

Около 13 000 души в североизточната част на Филипините са евакуирани, тъй като най-известният вулкан в страната Майон продължава да изригва лава. Хората, живеещи в радиус от шест километра или в "постоянно опасна зона", са изведени на безопасно място с камиони и каруци. 

Въпреки че вулканът започна да бълва лава миналата седмица, евакуацията започва едва през уикенда, след като вулканичната активност се е засилила.

Тересито Баколкол, главен вулканолог на страната, предупреждава, че може да се наложи евакуация на още хора, ако ситуацията се влоши. 

В момента важи третото най-високо предупреждение в петстепенната система, която прогнозира заплахата от опасно или експлозивно изригване. Учените посочват, че  технически вулканът изригва, макар и с бавни темпове, като от кратера изтича лава.

Майон е сред най-активните вулкани в страната. Той стана неспокоен през последните седмици с по-чести земетресения и камъни, падащи от кратера му.

„Има опасност от бързо движещ се поток от вулканични газове и камъни от кратера. Ще бъде трудно да надбягаме тези течения“, каза Баколкол пред местните медии. 

Вулканът е изригвал през 1814 г., като е убил 1200 души и погребва цял град. След това достъпът до периметъра около вулкана е забранен, което води до по-малко жертви след последните изригвания през 2013 г. и 2018 г.

Майон е сред 24-те активни вулкана на Филипините. През последните дни други двама - Таал и Канлаон - също са поставени под внимателно наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика