Хамас и Фатах подписаха примирие

OFFNews 12 октомври 2017 в 18:28 3827 2

Снимка Reuters

Съперничещите си основни палестински движения, Хамас и Фатах, постигнаха предварително споразумение за управление на ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Египет посредничи на преговорите между враждуващите от повече от 10 години палестински групировки.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства споразумението и заяви, че то слага край на разрива между Фатах и Хамас.

Ислямисткото движение установи със сила контрол над анклава през 2007 г. - година след като спечели общопалестински избори, но на практика не бе допуснато до изпълнителната власт.

Всички опити за постигане на споразумение между Фатах и Хамас през последното десетилетие се провалиха. Всяко от двете движения засили хватката си над контролираната от него палестинска територия, което правеше договарянето между тях все по-трудно.

В подписаното споразумение се посочва, че ще бъдат създадени комисии, които да уточнят всички детайли по новото споразумение. 

Една от тези комисии ще има четири месеца да определи кои от хилядите цивилни служители на управлението на ислямисткото движение в ивицата Газа ще може да се присъедини към новата администрация в анклава. Друга ще отговаря за включването на 3000 представители на Фатах в полицейските сили на тази територия, които сега са под ръководството на Хамас.

Двете движения освен това са се договорили контролът върху границата между ивицата Газа и Египет да бъде прехвърлен на правителството на Абас.

Все пак остават важни въпроси, които не са изяснени след подписаното споразумение. Сред тях е съдбата на военното крило на Хамас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!