Хакнаха акаунта на Комисията за ценни книжа на САЩ в платформата "Х"

Хакерите публикуваха фалшива новина, която предизвика резки движения в цените на биткойна

OFFNews 10 януари 2024 в 10:27 481 0

Снимка Getty Images

Хакнаха акаунта на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ в социалната платформата "Х". Хакерите публикуваха фалшива новина относно борсово търгувани фондове в биткойни, което предизвика резки двупосочни движения в цените на биткойна.

Ситуацията поднови опасенията относно сигурността на платформата след нейното придобиване от милиардера Илон Мъск през 2022 г., предаде Ройтерс.

Фалшивата новина, публикувана от хакерите, е дългоочакваното съобщение, което Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) трябваше в скоро време да направи относно борсово търгувани фондове в биткойни (Bitcoin ETF).

Според публикацията регулаторът на ценните книжа е одобрил борсово търгувани фондове да бъдат държани във водещата криптовалута. SEC обаче изтри публикацията около 30 минути по-късно с обяснение, че профилът е бил хакнат:

Последваха резки двупосочни движения на биткойна, като първоначално той поскъпна на 47 880 долара при публикуването на фалшивата новина, след което се срина до 44 920 долара при опровержението ѝ.

От платформата "Х" потвърдиха малко по-късно след проведено разследване, че акаунтът на SEC действително е бил хакнат, но че атаката не е свързана с уязвимост в системите за киберзащита на социалната медия, а идва от човек, придобил контрол над телефонен номер, свързан с въпросния акаунт.

"SEC не е имала активирана двуфакторна автентификация, когато акаунтът е бил компрометиран", заявиха от "Х".

Експерти по киберсигурност определиха инцидента като обезпокоителен.

Говорител на SEC коментира, че хакването на акаунта е било пресечено и че случаят се разследва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки