Губещият в Истанбул: Гласовете за мен са подправени в полза на другия

OFFNews Последна промяна на 15 април 2019 в 15:39 2648 1

Бинали Йълдъръм

Снимка АА

Кандидатът за кмет на Голямата Истанбулска община Бинали Йълдъръм обяви днес на пресконференция, че има кражба на гласовете, пуснати в негова подкрепа и те са фалшифицирани в полза на опонента му.

Бившият председател на парламента бе пратен от президента Ердоган да се кандидатира и да спечели кметския пост в мегаполиса, но и след повторното преброяване на бюлетините преднината на кандидата на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу се запази.

„Ние следваме закона, полагаме усилия да предотвратим манипулирането на вота на нашите съграждани. А гласовете им са ликвидирани, това е толкова ясно. Нашите гласове са отишли при опонента. Но да фалшифицираш и опорочиш вота, за да управляваш толкова голям град, не е много хубаво. Нередности, неточности, фалшификации на изборите, а те не се ограничават само до кражбите на гласове, има още твърде много грешки“, коментира Йълдъръм, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта необходимостта спокойно да се изчака окончателният резултат и намекна, че опозицията търсела лостове на влияние от други страни. „Изпращането на съобщения до чужди държави, подкрепата за чуждестранния натиск върху Турция – това силно безпокои нацията ни. Още веднъж препоръчвам на Имамоглу да изчака спокойно решението на висшия изборен съвет. Измамата няма краен срок, щом е извършена в началото, тя ще продължи до края. На адреса на общинския лидер на Партията на националистическото действие /в коалиция с управляващата на Ердоган/ са записани 6 избиратели, а той не знае. Вижте откъде идва безсрамието“, каза още Йълдъръм пред журналисти.

„Вместо да обикаля по трибуните /на футболните мачове/ и да търчи по площадите, и да пише под името си кмет, Имамоглу да седне кротко и като мен да изчака резултатите от вота“, настоя губещият кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Вчера на заседанието на централното партийно ръководство лидерът и президент на Турция Реджеп Ердоган обяви, че ще се искат нови избори за Истанбул. Заместникът му в партията Али Явуз съобщи, че съвсем скоро заявлението и придружаващите го документи за това ще бъдат внесени официално във Висшия изборен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови