Голям страх: България е гласувала против избора на Лаура Кьовеши за европейски прокурор

OFFNews 23 февруари 2019 в 14:17 13364 5

България е гласувала в сряда против фаворитката за първи европейски прокурор Лаура Кьовеши. Това съобщи вестник „Сега“ като се позова на източник, близък до дипломатическите среди в Брюксел.

На заседанието в сряда на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (съкращение от френски: Comité des représentants permanents) българският представител е бил твърдо против румънката, която разтресе политическия елит в родината си чрез безкомпромисно преследване на корупцията на високо равнище.

Гласуването е било тайно, обаче вътрешни източници вече разкриха, че от тримата финални кандидати изненадващо начело е бил класиран французинът Жан-Франсоа Бонер, който е получил 50 точки. Поставената на първо място от експертното жури Лаура Кьовеши е събрала 29 точки – колкото и германският кандидат Андрес Ритер.

Румъния предприе мощна атака за дискредитиране на своята кандидатка.

Преди дни Кьовеши, която е бивши главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията, беше обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Тя беше призована да се яви на разпит по обвиненията деня, в който трябваше да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура.

Делото е образувано през декември миналата година по сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че Кьовеши му е поискала през 2011 г. 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Поради конфликта си на интереси около избора на европейски главен прокурор Румъния трябваше да се откаже само за тази процедура от председателското си място, въпреки че в момента страната е временен председател на Съвета на ЕС. Вместо нея председател на заседанието е била Финландия, която е следващ ротационен председател на ЕС от 1 юли.

Интригата около избора на европейски главен прокурор ще стане още по-заплетена, ако след изслушването идния вторник на тримата кандидати в Европейския парламент евродепутатите ги подредят по различен начин. Тогава ще трябва да има преговори между Съвета на ЕС и Европарламента, които ще се водят с авансовото посредничество на финландско председателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

5

Ехо

23.02 2019 в 20:51

Ето какво представляват евродепутатите - и нашите и чуждите!Каквото и да ни говорят несменяемите партийни върхушки, пазят си корупцията яростно и с всички средства! Хайде, сега гласувайте, за да крадат още!

2426

4

tania7777

23.02 2019 в 20:27

Мръсници!

20699

3

Новак

23.02 2019 в 19:59

“Елитите” от всички страни се обединяват. Все повече започва да заприличва на СССР и соц. лагера. Същата пропаганда и агитация, същите пияндурници, същото лицемерие и фалш.
Европейците имат да съжаляват за приемането на Румъния и България - едните си прецакаха кандидатурата за генерален секретар на ООН, другите за прукорор. И в двете корупцията е начин на живот и мислене.

4000

2

rumi111

23.02 2019 в 15:11

голям страх от продажните ни управляващи

12170

1

нощен страж

23.02 2019 в 14:54

Както се вижда не само България е била за друг кандидат, но и повече от половината посланици на ЕС. И стига с тая Кьовеши и прословутата "борба с корупцията в Румъния". Леко се поизтърка тази дъвка.