Глад заплашва цял архипелаг заради повреден кораб

OFFNews 05 април 2016 в 09:40 4469 2

selo
Село Николское е единственото населено място на Командорските острови

Недостиг на плодове, зеленчуци и мляко поставя архипелага Командорски острови в трудна ситуация, предаде РИА "Новости". Продуктите не могат да бъдат доставени заради продължилия повече от месец и половина ремонт на кораба "Василий Завойко".

Днес в Петропавловск Камчатски започва товаренето с продукти на друг кораб - "Сосновка", който ще отплава към архипелага. Товаренето ще продължи още два дни, съобщи Светлана Арнацка, управляващата Алеутския район в Камчаткския край. 

Командорските острови са архипелаг от четири острова в югозападната част на Берингово море в Тихия океан. В административно отношение те влизат в Алеутски район на Камчатския край в Русия. Островите са наречени в чест на открилия ги през 1741 мореплавател командор Витус Беринг. Коренното население на островите са алеути.

Единственото населено място е село Николское с около 600 жители. То е разположено на остров Беринг и се явява административен център на Алеутския район. Населено е предимно с алеути, но тук живеят и руснаци и руски креоли. Занимават се основно с риболов, китолов и развъждане на полярни лисици.

Площта на архипелага е 1 848 km². Той е разположен на границата отделяща Берингово море на север от Тихия океан на юг. Полуостров Камчатка се намира на 200 km западно от тях, показва справка в "Уикипедия".

Според губернаторката, в селото има брашно за един месец, хората разполагат с консерви, захар, месо и риба. Очакваме обаче кораба, който ще пристигне за 36 часа след отплаването си от Петропавловск Камчатски, допълва Арнацка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!