Германското разузнаване подслушвало партньори от ЕС и НАТО

OFFNews 11 юли 2016 в 14:30 2866 2

Германското разузнаване подслушвало партньори от ЕС и НАТО

Федералната разузнавателна служба на Германия БНД през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО. Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.

Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят, посочва германската информационна агенция, съобщава БНР.

БНД е следила 3300 обекта, между които има президенти и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били няколко десетки.

Поне един от подслушваните е германски гражданин. Подслушването на германски граждани обаче е забранено от конституцията и затова този прецедент няма да бъде подминат леко.

Шпионските скандали в страни - партньори от НАТО започнаха след разкритията на бившия агент на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън, от които стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. В това ЦРУ е било подпомагано от германските си колеги.

От БНД нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови