Германският вътрешен министър се оттегля като лидер на коалиционната на Мекрел партия ХСС

OFFNews 12 ноември 2018 в 17:48 1430 0

Снимка AFP

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви днес, че възнамерява да се оттегли от лидерския пост в Християнсоциалния съюз, но не и от длъжността си на министър, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В края на миналата седмица се появиха съобщения с цитирани в тях източници от ХСС, че Зеехофер, който неведнъж влизаше в спорове с канцлера Ангела Меркел на фона на намаляващата подкрепа за управляващата коалиция, ще напусне министерското кресло преди края на мандата през 2021 г.

Той обаче опроверга информацията, като обяви, че ще продължи да бъде вътрешен министър и постът му няма да бъде засегнат от решението му да се оттегли от лидерския пост в ХСС. 

Някога Зеехофер беше твърд съюзник на канцлера. Публичният му спор с Меркел за миграцията и за сигурността по границите от по-рано тази година обаче според мнозина е причината за намаляващата популярност на трите управляващи партии: неговия ХСС, Християндемократическия съюз на Меркел и Германската социалдемократическа партия.

На изборите за регионален парламент на Бавария миналия месец подкрепата за ХСС спадна с над 10 процента, поради което партията загуби абсолютното си мнозинство. По принцип тази политическа сила участва в регионални избори единствено в провинция Бавария.

Изявлението на Хорст Зеехофер идва и на фона на решението на Ангела Меркел да не се кандидатира за нов мандат като лидер на ХДС на изборите през декември, както и това да е последният ѝ мандат като канцлер на Германия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!