Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Германски вицеканцлер: Сгрешихме за Украйна

OFFNews 14 май 2014 в 10:05 29009 44

Зигмар Габриел

Снимка Wikimedia

Зигмар Габриел

"Европейският съюз също направи грешка, но това не оправдава поведението на Русия. Не беше правилно да притискаме Украйна да избере между Русия и ЕС. Но подчертава още веднъж: това не е оправдание да предизвикаш хаос в една държава."

Това заяви министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел в интервю за Rheinische Post.

"Хората се тревожат да не бъдат въвлечени във военен конфликт и за нас е ясно, че трябва да избягваме опасността от военна развръзка в Украйна. Препоръките Украйна да бъде приета в НАТО са наистина безсмислени. Такова предложение направо социалдемократът Франк Валтер Щайнмайер в миналия парламент. Слава Богу, че не се съобразихме с идеята му, защото сега щяхме да сме на средата на конфликт.

Трябва да осигурим условия за Украйна да бъде свободна и независима, така че сама да решава бъдещето си", каза още Габриел.

В същото време в Киев днес започват нови преговори за мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна.

В разговорите ще участват членове на временното правителство и местни лидери, но проруските сепаратисти отказаха да се включат.

Този ход е част от "пътната карта" на Организацията за сигурност и сътрудничество.

Само във във вторник седем украински войници бяха убити от бунтовниците в Източна Украйна.

В Славянск, Донецка област - една от горещите точки на конфликта - запасите с продоволствия са на привършване, пише украинската агенция УНИАН.

"По думите на жителите на Славянск, по рафтовете в магазините има само сокове, а хората изчерпват последните си запаси", съобщи Андрей Антонищак, координатор по въпросите на Националната гвардия при Самоотбраната на Майдан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!