Германска крайнодясна групировка е била доста напреднала в създаването на свои военни части

OFFNews 29 април 2024 в 20:03 3014 0

принц

Снимка БТА/АП

Маскирани полицаи водят германския принц Хайнрих XIII Ройс към полицейска кола след акция във Франкфурт срещу "Гражданите на райха" през декември 2022 г.

Федералната прокуратура на Германия изрази убеденост, че създаването на военно организирани подразделения на крайнодясна групировка, оглавявана от германския аристократ принц Хайнрих XIII Ройс, е било доста напреднало, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В два от случаите т. нар. дружества за национална сигурност е можело да започнат да действат самостоятелно, заяви представител на обвинението при прочитането на обвинителния акт.

Девет членове на групата са изправени пред обвинения в тероризъм и държавна измяна в процеса, който започна днес.

Заподозрените членове на движението "Гражданите на Райха" (Reichsburger) - група, която отхвърля легитимността на съвременната германска държава, са обвинени в членство в терористична организация и "подготовка на предателско начинание".

Срещу един от тях е повдигнато допълнително обвинение в опит за убийство.

В рамките на една военна рота вече са посочени хората, отговорни за набирането на допълнителен персонал, се казва в обвинителния акт.

Прокурорът заяви, че са били регистрирани и различни действия за създаване на допълнителни дружества за национална сигурност. Според обвинителния акт дружествата е трябвало да извършват политически "чистки" в зоната си на отговорност след евентуално превземане от групата.

Междувременно германски военен, свързан с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ), призна, че е предоставял информация на руска разузнавателна служба. 54-годишният мъж обясни действията си със страха от ескалация на войната в Украйна към ядрен конфликт.

Обвиняемият, който има чин капитан, е работил във Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера. Институцията със седалище в Кобленц отговаря за оборудването на въоръжените сили на Германия с техника и оръжия, както и за разработването, тестването и закупуването на отбранителни технологии.

Твърди се, че от май 2023 г. мъжът на няколко пъти и по собствена инициатива е предлагал сътрудничество на руското генерално консулство в Бон и на руското посолство в Берлин.

Прокурорите твърдят, че обвиняемият, който е идентифициран само като Томас Х. поради строгите германски закони за защита на личните данни, е предал информация с намерението тя да бъде използвана от руското разузнаване. Няма данни той да е получил пари в замяна.

Приблизително по същото време той се е свързал с "AзГ" и е подал молба за членство. Според съда молбата му за членство е била одобрена през юли 2023 г. Обвиняемият каза, че едно съобщение "вероятно в ТикТок" го е накарало да се свърже с руското консулство. И признава, че по това време е следвал проруски инфлуенсър, свързан с "AзГ", в "ТикТок".

Той каза, че е бил загрижен за това дали може да изведе семейството си на безопасно място в случай на ядрена атака. Потърсил е контакт с руската страна, за да разбере своевременно "кога ще се случи това". Офицерът заяви, че съжалява за постъпката си и, поглеждайки назад, я оценява като грешка, като добави, че по това време е бил в лошо психическо състояние.

Като капитан в Бундесвера 54-годишният служител е отговарял за системите за електронна война, заяви представител на федералната прокуратура по време на четенето на обвинителния акт. Целта му е била "да даде предимство на руските въоръжени сили на фона на настоящата политическа ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews