Генерал Олександър Сирски пред ABC News: Ще освободим Бахмут, а с Вагнер е приключено

OFFNews 05 юли 2023 в 09:26 3007 0

Снимка Скрийншот ABC News

Едно е да решиш нещо на спокойствие, друго е да го изпълниш на фронта, казва ген. Сирски.

Украинската армия ще си върне превзетият след многомесечни сражения от руснаците Бахмут, а с частната военна компания „Вагнер“ е приключено. Това обяви в интервю за ABC News командващият Сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски.

За интервюто съобщи самият генерал, като написа в социалните мрежи: „Вагнер приключиха, вече го знаят и в ABC“.

По думите на стратега на защитата на Киев и на Харковската настъпателна операция, ситуацията на фронта се развива по предварително разработените и утвърдени от командването планове. На въпрос дали е уверен в освобождаването на Бахмут, Сирски, който по време на интервюто говори на украински, отговаря на английски: „Да, разбира се, аз съм сигурен!“. На въпрос на водещата дали има натиск от САЩ или съюзниците за по-бързо напредване в контранастъплението, генералът обяснява:

"При нас, аз казах, при нас няма такова нещо, някой да ни натиска. И моите желания, и желанията на моите подчинени са такива, че ни се иска дори днес да излезем на някакъв рубеж. Но аз съм постоянно при войската и разбирам - едно е тук на спокойно място да решиш нещо, а друго е там да го изпълниш срещу ожесточен противник".

Колко по-дълго ще е (настъплението, б. р.), пита водещата. "Не знам", отговаря Олександър Сирски.

Според висшия военен загубите на руските окупационни войски превишават тези на ВСУ 8 и повече пъти, особено по броя на убитите. На 3 юли военното министерство в Киев съобщи, че на Бахмутското направление вървят боеве за поемана на инициативата и, че в рамките на едно денонощие страните могат по два пъти да загубят и възстановят отново позициите си.

Украинските военни заявиха също, че окупационната армия е прехвърлила край Бахмут свързани с „Газпром“ частни военни компании, а говорителят на Генералният щаб на ВСУ Андрей Ковальов съобщи за частични успехи на армията на Бахмутското направление.

По данни на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), заради активността на украинците при Бахмут, на окупаторите им се налага да вадят свои части от други участъци по фронтовата линия.

В интервюто за ABC News ген. Олександър Сирски коментира и т. н. метеж на Евгений Пригожин в Русия. Според генерала последиците от неуспешния преврат в Русия не са се отразили на бойните действия в зоната на отговорност на неговата група войски.

"За нас щеше да е по-добре, ако имаше някакви негативни последици в самата Русия. Но за мен това няма значение. Мисля, че историята на Вагнер е приключена", добави Сирски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки