Гърция и Франция подписаха договор за взаимна защита, а Атина купува 3 фрегати

OFFNews 28 септември 2021 в 16:09 3052 1

Снимка Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис сключиха днес споразумение за военно сътрудничество, което предвижда закупуването на три френски фрегати. В договора се предвижда опция за закупуване на още една свръхмодерна фрегата. Споразумението съдържа клауза, според която в случай на агресия от трета страна, Гърция и Франция взаимно да си оказват военна помощ, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Европа трябва да престане да бъде наивна, когато става дума за защита на нейните интереси и за изграждане на нейния собствен военен капацитет, заяви Макрон на съвместна пресконференция в Париж с Мицотакис. Той добави, че споразумението с Гърция допринася за европейската независимост, укрепването на европейския суверенитет и на световния мир.

"Искаме да защитим суверенитета на държавите си, поддържайки сигурността и стабилността в региона", каза френският президент, като допълни, че днешното споразумение е в рамките на ангажиментите на Париж и Атина на ниво Европейски съюз и НАТО, като задълбочава партньорството помежду им в защита на региона, което е от полза за мира и сигурността в Средиземноморието и на Балканите.

Споразумението между Франция и Гърция идва в ключов за Париж момент, след като по-рано този месец Франция загуби сделка за 66 милиарда долара с Австралия, припомня Асошиейтед прес. Сделката предвиждаше Австралия да купи от Франция подводници, но страната предпочете атомни подводници, произведени в САЩ. Споразумението между Австралия, САЩ и Великобритания изненада Париж, припомня АП.

На пресконференцията днес с Мицотакис Еманюел Макрон за първи път говори по темата за споразумението между Австралия, САЩ и Великобритания, което накара Париж да преосмисли традиционните си съюзи, отбелязва Ройтерс. Макрон призова за по-силна европейска автономия на фона на все по-засиленото преориентиране на интересите на Вашингтон към Китай и Индо-Тихоокеанския регион, посочва агенцията.

"Европейците трябва да престанат да бъдат наивни. Когато сме под натиск от сили, които понякога втвърдяват позициите си, ние трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и капацитета да се защитим. Не да ескалираме, но да се защитим", каза Макрон и увери, че споразумението с Гърция не е "алтернатива на алианса със САЩ".

Договорът за фрегатите е част от по-широко споразумение за военно и отбранително сътрудничество, което последва закупуването от Гърция на 18 френски изтребители Рафал. Атина планира да купи още шест изтребителя в рамките на програма за модернизация на армията предвид напрежението със съседна Турция, допълва АП.

"Това ще ни свърже за десетилетия", каза Макрон. Запитан дали споразумението с Гърция рискува да увеличи напрежението в Източното Средиземноморие, френският президент каза, че то не е насочено към някоя държава, а е продиктувано от нуждата за защита на Гърция, която е външна граница на ЕС.

"Не останах с впечатлението, че през лятото на 2020 г. Гърция бе тази, която бе войнствена в Източното Средиземноморие", каза Макрон, намеквайки за действията на Турция в региона.

По отношение на сътрудничеството в Средиземноморския регион Макрон отбелязва, че Гърция е "на първа линия" и има силна геополитическа роля.

"Помагаме на Гърция да се въоръжи, за да защити интересите си и си сътрудничим, за да я защитим в случай на нападение или вражеска атака. Така разбирам аз сътрудничеството", посочи френският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови