Фридрих Мерц с визита в Киев, посети и руините на Ирпен

OFFNews 04 май 2022 в 08:50 1852 0

Снимка Twitter / Friedrich Merz

Лидерът на опозиционния ХДС Фридрих Мерц пристигна във вторник в Украйна, където се срещна с президента Володимир Зеленски. Германският политик пътува до Киев с влак, като преди това посети бомбардирания Ирпен.

„Германия стои на страната на Украйна и нейния храбър народ“, написа в Туитър след срещата със Зеленски Мерц.

Председателят на ХДС заяви от Киев, че битката на Украйна срещу руските агресори е борба за свобода по целия свят. Това увеличава натиска върху канцлера Олаф Шолц да се появи в столицата на Украйна, написа Ройтерс.

Въпреки че Германия се превърна в един от най-големите доставчици на оръжие за Киев, Берлин беше критикуван, заради колебанията му преди да се съгласи да изпрати тежки оръжия и предишната му подкрепа на диалога с руския президент Владимир Путин.

По време на обиколката си сред руините на Ирпен лидерът на германските християндемократи, които загубиха властта на изборите през септември миналата година, каза, че ще информира Шолц за пътуването си в Украйна. "Това не са картини, които можете да забравите набързо“, каза той за ситуацията в страната. "Не е достатъчно да се гледа телевизия: трябва да се види лично, за да се разбере степента на трагедията."

Мерц става все по-критичен към дългото бездействие на ръководеното от социалдемократите коалиционно правителство по въпросите за исканията на Украйна за тежки оръжия, преди в крайна сметка да бъде взето решение за изпращане на танкове.

В понеделник Шолц обяви, че няма да отиде в Киев, защото Зеленски преди това е отказал да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Щайнмайер, съюзникът на Шолц от СДПГ, не е популярен в Киев заради предишната си германска политика за установяване на тесни търговски и политически връзки с Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови