Френската полиция накара жена с буркини да се съблече

ОFFNews 24 август 2016 в 20:03 63904 7

Френски въоръжени полицаи накараха жена да съблече част от дрехите си на плажа в Ница след спорната забрана за т.нар. буркини, съобщи в. „Гардиън“.

Властите в няколко френски града наложиха забрана за буркините, които покриват тялото и главата, като се позоваха на опасения за религиозно облекло след поредицата от терористични актове в страната.

Снимки, публикувани в Туитър, показват четирима полицаи, които стоят около жена, която лежи на плажа, непосредствено до крайбрежната улица в Ница, където се случи атентата миналия месец.

След като полицаите изглежда да разговарят с нея, тя премахва туниката си с дълъг ръкав. На снимките изглежда, че един от полицаите или води бележки по случая, или пише глоба на място. Снимките излизат непосредствено след като вчера майка на две деца беше глобена на плаж край Кан, защото носела клин, туника и шал за покриване на лицето.

Фиша, издаден ѝ от полицията, гласи, че тя не носела „облекло, спазващо нравствените ценности и секуларизма“.

„Седях на плажа със семейството си“, заяви 34-годишната Сиам. „Носех стандартен шал за покриване на лицето. Нямах никакво намерение са се къпя.“

„Най-тъжното беше, че хората крещяха "Върви си вкъщи!", някои аплодираха полицията, а дъщеря ѝ плачеше“, заяви свидетелка на случката.

Миналата седмица Ница стана поредният френски курорт, който забрани буркините. Властите използваха подобни аргументи като други градове във Франция, забранявайки облекло, което „открито показва последователност към дадена религия във време, в което Франция и места за вероизповедание са обект на терористични атаки.“

Забраната в Ница се обяснява именно с терористичния акт в деня на Бастилията на 14 юли, когато загинаха 86 души, и убийството на католическия свещеник в северна Франция 12 дена по-късно.

Висшият административен съд на Франция заседава утре заради обжалване от страна на френска неправителствена организация. Решението ще представлява законен прецедент, който трябва да се спазва от градовете в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12007

7

Mihail Konstantinov

25.08 2016 в 17:38

Браво! Герои!
Бетер Саудитска Арабия станаха "свободните европейци". Дрес-код налагат със закон. А, що не влязат в гетата?

В България същата простотия - забраниха бурките и маските за хелоуин покрай тях, но пък съдът пусна имамите, които проповядват радикален ислям.

14469

5

случайно прочетох

25.08 2016 в 14:09

Законите трябва да се спазват от всички.
Всички, на които им е тъжно за случката, могат да го преодолеят, като отидат след атентат да събират части от хора с лопати в чували и ще им мине.

29217

3

Лопе де Вега

25.08 2016 в 10:20

Ние нямаме религиозна униформа, която задължително да спазваме. Можем да отидем на плажа по кожуси и само ще ни се смеят. Никой няма да дойде да ни съблече, освен може би от съжаление да не се гътнем от жега. В този случай ми се струва, че става дума само за злобна отмъстителност. Само че не отмъщават на когото трябва. Вместо сериозно да се захванат с големия, истинския проблем - окупацията на голяма част от Европа, те преследват арапките на плажа. Нали се от облеклото им се разбира, че не носят бомби и фишеци? Налагането на каквито и да е норми със сила винаги поражда съпротива. Дали в случая франсетата не отглеждат нови шахиди?

Поздрав!

9918

1

Пешо

24.08 2016 в 20:40

„Най-тъжното беше, ..."
Ей, тия хора няма да се научат бря! Коли ги, гази ги, разчленявай ги взривно -- все тая -- тъжно им е и това е то!