Quantcast

Французин оцеля из Европа само с храна от кофи за боклук

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2014 в 19:21 8781 10

26-годишният французин Баптис Дюбанчет е прекарал последните 10 седмици в пътуване из Европа. В пътешествието си от Франция до Полша той се храни само от кофите за боклук. Целта му е да фокусира вниманието на медиите към проблема с хабенето на храна, съобщава Си Ен Ен.

„Не вярвах, че ще успея. Мислех, че ще издържа 3-4 дни и ще се наложи да си купя нещо, за да не гладувам“, коментира французинът пред Си Ен Ен от Варшава, часове след изминаването на 3000 км. с велосипед.

Баптис останал изненадан от изобилието на изхвърлени продукти, които е успял да събере от боклука на супермаркети, пекарни и ресторанти в Люксембург, Белгия, Холандия, Германия и Чехия.

Дюбанчет казва, че това е неговият протест срещу безобразното хабене на храна по света.

„Губим много добри ресурси – използва се толкова вода, електричество и се прави такова замърсяване, за да се създаде нещо, което накрая ще свърши в боклука. А толкова много хора по света гладуват“, добавя французинът.

Придържайки се стриктно към правилото да яде храни, които са били изхвърлени или предназначени за боклука, той е искал разрешението на персонала на супермаркетите и ресторантите преди да почне да се рови в отпадъците им.

Хората в някои страни са били по-разбрани от други. В Чехия му е било най-трудно, защото хората просто не са разбирали смисъла на проекта му.

На другата страна на монетата е Германия, където хората са били изключително отворени към идеята.

Според Дюбанчет проблема с хабенето на храна е еднакъв във всички страни, защото супермаркетите работят по подобен начин навсякъде.

„Техните плодове и зеленчуци трябва да имат перфектен вид - иначе отиват на боклука."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 08:46

Ама това новина ли е? Тук в България стотици хора живеят години наред с храна от кофите за смет !!!! Забелязала съм, че в големите градове контейнерите за смет се пребъркват на всеки 10 минути. Във Варна контейнерите в нашия квартал са запазени за 2-3, които живеят до тях. Кофите им осигуряват целия поминък- храна, дрехи, джобни пари ( като върнат отпадъците).

04.07 2014 в 10:14

Значи, ако искаш да си направиш хипарска екскурзия с колело, мотивираш персонала да те пусне да ровиШ по боклука, уж че е за каузата на гладуващите… Дали хипермаркетите в Сърбия, Гърция, Италия и Австрия, няма да са като чешките… Все пак до люксембургските хипери има бая път. :-)

04.07 2014 в 10:03

peci, аз тази диета вече я пробвах, но се оказа че почти няма какво да си купя. Не мисли обаче, че на запад е по-добре в това отношение. Навсякъде ни хранят предимно с химия. Просто не във всички държави производителите са длъжни да описват така стриктно съдържанието, както ги задължиха у нас.

04.07 2014 в 09:15

Тук няма нужда да ходиш по боклука за храна, братко Дюбаншет! Котки, кучета, клошари не оставят мамбо. Но това, което си купувам е толкова химизирано с не знам какви селитри, че не знаязащо се нарича храна, а не мушеморка? Сега започвам нов вид диета- влизам в магазина и си казвам: амиго, ако откриеш нещо тук без оцветители и Е-серията, ще ядеш! Е, едва ли ще намеря, но ще опитам...докато май не проопаса трева или не пукна от глад.. Но поне ще махна авторитета...от гмо-тата ми е..

04.07 2014 в 09:08

Де да имаше и тук такива кофи за боклук, приличат ми на супермаркет!

04.07 2014 в 08:32

Името все пак е френско и би трябвало да бъде Батист Дюбанше.

03.07 2014 в 22:57

Тука ще трябва да минава сутрин по тъмно, за да изпревари братята.

03.07 2014 в 22:53

Ми ела тук, да видиш как ще умреш от глад...

03.07 2014 в 22:49

Моля ви, сверявайте си информацията! Светът не е само АНГЛИЙСКИ!! Името на човека не е Баптис, а БАТИСТ. Има разлика между произношение и правопис.

03.07 2014 в 20:14

Да дойде в България да рови в кофите, ще умре от глад.