Франция срещу САЩ: Не сте икономическият полицай на планетата!

Франция, Великобритания и Германия остават в ядреното споразумение с Иран. Премиерът на Израел се отправи към Русия за преговори

OFFNews 09 май 2018 в 11:51 8902 1

Франция реагира остро на решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от международното споразумение за ограничение на ядрената програма на Иран и да възстановят санкциите си върху ислямската република. Властите в страната определиха изтеглянето като "грешка". "САЩ не са икономическият полицай на планетата", обяви страната, пише AFP.

Не само Франция, а и Великобритания и Германия обявиха твърдо, че остават част от споразумението и призоваха САЩ да не препятстват неговото прилагане, предаде Би Би Си. Снощи трите държави излязоха с общо изявление, в което изразиха съжалението си от решението на САЩ.

Те заявиха, че биха продължили да работят с останалите страни, подписали споразумението през 2015 г. след десетилетни преговори за ограничаване на ядрената програма на Техеран - Русия и Китай.

Иран обяви, че ще започне отново обогатяването на уран, ако споразумението не може да бъде спасено. "Заповядах на Министерството на външните работи да преговаря с европейските страни, Китай и Русия през следващите седмици", обяви президентът Хасан Рухани.

В същото време, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заминава днес за Русия за преговори с президента Владимир Путин. През последните месеци двамата проведоха много телефонни разговори, основно във връзка със Сирия и намесата там на отколешния враг на Израел - Иран.

От руското Външно министерство обявиха, че са "дълбоко разочаровани" от решението на Тръмп.

В края на април френският президент Еманюел Макрон предупреди, че излизането на САЩ би "отворило кутията на Пандора", би могло да означава война.

Германският канцлер Ангела Меркел отправи същото послание няколко дни по-късно в Белия дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови