Франция направи крачка към разрешаване на евтаназията

Лекарите ще могат да упояват пациентите до смъртта им

OFFNews 28 януари 2016 в 12:35 4950 1

Френският парламент одобри промяна в закона, която позволява на лекари да упояват неизлечимо болни пациенти до смъртта им, макар че евтаназията и асистираното самоубийство остават забранени.

След години на разпалени дебати по въпроса и дълъг процес на обсъждане в парламента, законопроектът беше приет в сряда след постигнат консенсус между социалистите и консерваторите.

Новият закон позволява на пациентите да поискат лекар да ги държи в безсъзнание с помощта на медикаменти до смъртта им, но само ако състоянието им е такова, че се очаква смъртта да настъпи скоро.

На лекарите е позволено да спрат животоподдържащото лечение и системите, с помощта на които пациентите получават хранителни вещества, но могат да продължат да дават на пациентите болкоуспокояващи и да ги държат упоени, дори и ако това може да скъси живота им.

Законът ще важи и за пациенти, които не са в състояние да изразят волята си, като в този случай разрешението ще се дава от членове на семействата на пациентите. Пациентите ще могат предварително и да укажат свой представител, който да вземе подобно решение при нужда.

Пациентите ще могат да бъдат упоявани в болница или в дома им.

В крайна сметка пациентите ще умират или заради болестта си, или от глад. Заради това според някои лекари в сравнение с това би било по-хуманно да се позволи евтаназията.

„Всеки трябва да може да решава как да изживее последните моменти от живота си. Нашият законопроект има една цел: да премахнем тежката смърт, която все още се случва твърде често във Франция“, заяви пред депутатите един от съавторите на законопроекта.

Според друг депутат текстът има за цел да направи така, че ако в края на живота ви страданието е непоносимо, ще ви е позволено да можете да заспите спокойно.

Дебатът за това как може да приключи животът на един болен беше възроден заради френски пациент, изпаднал в кома сле автомобилна катастрофа и останал в това състояние в продължение на 8 години. Неговите близки са разделени по въпроса за това дали грижите за него трябва да продължат.

Съдът на Европа за правата на човека постанови през юни, че лекарите могат да спрат да го лекуват. Делата във Франция обаче все още продължават, тъй като родителите на пострадалия мъж искат да му бъде назначен настойник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!