Франция разреши евтаназията на парализиран мъж

Offnews 24 юни 2014 в 20:02 6157 1

Най-висшият административен съд във Франция днес разреши спирането на апаратите, които поддържат живота на пациент във вегетативно състояние, предаде Ройтерс.

От 6 години 38-годишният Венсан Ламбер е напълно парализиран след автомобилна катастрофа.

Днес Държавният съвет определи решението на болницата в Реймс да прекрати лечението на пациента като законно, като по този начин подкрепиха искането на жена му.

В същото време родителите му се противопоставят на тази мярка и сезираха Европейския съд за правата на човека.

Белгия, Холандия и Швейцария са сред малкото страни в света, които изрично позволяват евтаназията или подпомогнато самоубийство.

Във Франция, според така наречения закон „Лионети“, евтаназията не е разрешена. В наредбата обаче е записано, че при лечението на пациента не трябва да се стига до „прекаляване“.

Родителите на Ламбер, които са вярващи католици, заявиха че са поискали от Европейския съд за правата на човека да се произнесе спешно по делото, ако френските съдии не уважат тяхното искане животът на сина им да продължи да се поддържа.

Съдът в Страсбург обяви, че ще отговори на молбата възможно най-скоро.

На Френския президент Франсоа Оланд му предстои да изпълни предизборното си обещание да легализира евтаназията. В същото време жестоката съдебна битка за съдбата на Ламбер и други подобни случаи с пълна сила подновиха дебата по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови