Папата определи аборта и евтаназията за "грях против Бога"

OFFNews 16 ноември 2014 в 10:17 4485 3

Снимка wikimedia

Понякога надделява мисълта за „фалшиво състрадание“: онова, което смята, че помага на жената, като разрешава аборта, или че спасява достойнството с евтаназия, или че е научна придобивка „производството“ на деца, считано за право, а не възприемано като дар. Или използването на човешкия живот за лабораторни опити с цел предполагаемо спасяване на друг живот. Точно обратното - евангелското състрадание ни придружава в момент на нужда, като добрият самарянин, който разбира, който е милостив и предлага конкретна помощ.

Това подчерта Папа Франциск на аудиенцията за католическите лекари, които прие във Ватикана по повод 70 години от създаването на „Асоциацията на италианските католически лекари“.

Папата насърчи лекарите да бъдат като Добрия самарянин, съобщава Радио Ватикана.

Папа Франциск припомни, че още като свещеник е слушал много възражения за аборта. Според него проблемът не е нито религиозен, нито философски:

„Проблемът е научен, тъй като не е законно да се убива човешки живот… Същото важи и за евтаназията: всички знаем, че при толкова много възрастни хора, с тази култура на социално изключване… Но става дума за грях против Бога. Помислете добре затова“.

Папата посочи, че в много случаи „качеството на живота е свързано главно с финансовите възможности, с благосъстоянието, красотата и насладата от физическия живот, като се забравят другите по-дълбоки измерения на съществуванието – междуличностните, духовните и религиозните:

„Въз основа на вярата и благоразумието, човешкият живот винаги е свещен и достоен. Не съществува живот, по-свещен от друг, както не съществува човешки живот, качествено по-значим от друг, само поради средства, права, икономически възможности и социални привилегии“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!