Франция дава на Украйна далекобойните ракети Scalp, аналог на Storm Shadow

OFFNews 11 юли 2023 в 13:22 3465 2

Макрон

Снимка Getty images

Еманюел Макрон

Франция ще предостави на Украйна ракети с голям обсег Scalp - френската версия на британските ракети Storm Shadow, съобщиха няколко медии в Телеграм, като цитират френския BFM Business.

"Решихме да доставим на Украйна нови ракети за дълбоко поразяване", заяви президентът Еманюел Макрон при пристигането си на срещата на върха във Вилнюс. "Мисля, че това, което е важно за нас днес, е да изпратим послание за подкрепа на Украйна, за единството на НАТО", добави той.

Scalp е френската версия на британската Storm Shadow, която Лондон вече е доставял на Киев. Ракетата може да достигне цели на разстояние до 500 км. Тя е стелт (невидима) и се движи със скорост над 1000 км/ч (0,80 Мах) на разстояние 30 км.

Разработена е през 90-те години на миналия век от Matra и British Aerospace, след което е произведена от MBDA в две версии: Scalp за Франция и Storm Shadow за Обединеното кралство.

Разработени са и други версии за износ, с обхват, ограничен до 250 км, и с различни имена. В Обединените арабски емирства се нарича Black Shaheen и е монтиран на Mirage 2000.

Във Вилнюс Германия обяви нова доставка на оръжие на стойност 700 млн. евро, посочва френското издание. Новата пратка включва пускови установки за системата за противовъздушна отбрана Patriot, бронирани машини Marder, танкове Leopard 1 A5 и артилерийски снаряди.
Берлин е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ и през май миналата година обяви доставки на оръжие на стойност 2,7 млрд. евро.

На 7 юли, преди срещата на върха във Вилнюс, САЩ обявиха нова програма за "помощ в областта на сигурността" на стойност до 800 млн. долара. Целта според Министерството на отбраната е да се "осигурят ключови способности в подкрепа на контраофанзивата на Украйна и защитата от агресивната война на Русия".

Пакетът включва боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", доставяни от САЩ, артилерийски ракети за висока мобилност и касетъчни бомби, които Пентагонът доставя на Украйна за първи път. От 2008 г. насам касетъчните бомби са забранени от повече от 100 държави (с изключение на САЩ, Русия и Украйна) поради дългосрочната им опасност за цивилното население. По данни на Пентагона доставените модели имат процент на неизправност от 2,35%.

"Това контрастира с касетъчните боеприпаси, използвани от Русия на територията на Украйна от началото на войната, при които процентът на неизправност достига до 40%", се казва в съобщение на МО.

Доставката на касетъчни бомби предизвика полемика сред държавите, някои от тях призоваха Пентагона да се откаже. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

NDD

11.07 2023 в 16:51

Статията прилича на класна работа на гимназист. Преписани абзаци от интернет повтарящи се до втръсване. Нищо ново написано смислено.

135

1

Far Rider

11.07 2023 в 14:18

Процентите цитирани в частта за касетъчните бомби се отнасят за неизбухнали заряди след употребата на това оръжие.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика