Фийон се оттегля временно от политиката

OFFNews 02 май 2017 в 15:40 2143 1

Кандидатът на "Републиканците" на президентските избори във Франция Франсоа Фийон обяви, че ще прекрати временно политическата си дейност.

Кандидатът на десницата зае третото място на изборите с 20,01% и не успя да стигне до балотажа, на който един срещу друг ще се изправят центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен. 

Фийон обяви решението си в реч пред избиратели в Париж, предадоха ТАСС и БТА, позовавайки се на френската телевизия Бе Еф Ем.

"Възнамерявам сега да се отдръпна настрана и оттам да наблюдавам всичко случващо се", каза Фийон. Той заяви също, че не възнамерява да участва в изборите за Национално събрание през юни.

Говорейки за предстоящия на 7 май втори тур на президентските избори, Фийон призова подкрепилите го французи при гласуването "да се ръководят от здравия разум".

"Програмата на Националния фронт в икономическата сфера неизбежно ще разори Франция", коментира той. 

Франсоа Фийон беше фаворит за президентския пост, но това се промени, след като се оказа в центъра на скандал за фиктивни назначения на съпругата му и децата им.

В средата на март Фийон получи официално обвинение за фиктивните назначения.

Според френски медии съпругата на Фийон Пенелопе в продължение на години е заемала поста парламентарен помощник на мъжа си, за което е получавала високо възнаграждение, но реално не е извършвала никаква работа. Като сенатор между 2005 и 2007 г. пък Фийон е наел за свои сътрудници и децата си, за което те са получили общо 84 000 евро.

Фийон отрече обвиненията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews