Макрон получава 24,01% от гласовете, сочат окончателните данни от изборите

OFFNews 24 април 2017 в 21:57 3407 1

Центристът Еманюел Макрон получава 24,01% на първия тур на френските президентски избори. Крайнодясната лидерка Марин льо Пен получава 21,30%. Това показват окончателните данни от преброяването на бюлетините, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон получава 20,01%, а кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон получава 19,58%.

Кандидатът на социалистите Беноа Амон е на пето място с 6,36%, а националистът Никола Дюпон-Енян има едва 4,70%.

Останалите петима кандидати получават между 1,21 процента и 0,18 процента.

Изразено в цифри данните означават, че Макрон е получил гласовете на 8,66 милиона избиратели, а Льо Пен - на 7,68 милиона, отбелязва Асошиейтед прес.

За Льо Пен това е най-добрият резултат, постиган някога от нейната антиимигрантска и антиевропейска партия на президентски избори във Франция.

В същото време обаче избирателната активност е била 77,77% - най-ниската активност на президентски избори във Франция за последните 15 години.

След оповестяването на окончателните резултати допитване на агенцията ИФОП Фидюсиал показва, че на втория тур Макрон ще получи 60 процента, а Льо Пен - 40 процента, предаде Ройтерс.

Същевременно кандидатът на десницата даде подкрепата си за Макрон, за да попречи на Льо Пен да победи на президентските избори.

"Вярвам, че нашата политическа линия - тази комбинация от свобода и власт, от традиция и модерност, от патриотизъм и Европа е онова, което много французи желаят", каза Фийон.

Подкрепа за Макрон даде и настоящият президент Франсоа Оланд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови