Facebook ще се откупи със $725 млн. от скандала с Cambridge Analytica и теча на милиони лични данни

OFFNews 23 декември 2022 в 20:54 2801 1

Марк Зукърбърг

Снимка БТА/АП

Марк Зукърбърг

Собственикът на Facebook Meta се съгласи да плати 725 млн. долара за уреждане на колективен иск, обвиняващ гиганта в социалните медии, че е позволил на трети страни, включително на Cambridge Analytica, да получат достъп до лична информация на потребителите.

Скандалът с фалиралата вече британска фирма за политически консултации "Кеймбридж аналитика" избухна през 2018 г. Оказа се, че Фейсбук ѝ е позволил да получи данните на 87 милиона потребители.

Оповестеното късно в четвъртък споразумение в съда ще позволи на дългогодишния съдебен спор да се сложи край.

Адвокатите на ищците го определиха като най-голямото, постигано някога в колективен иск за защита на личните данни в САЩ, и най-голямото, което Meta някога е плащала за разрешаване на колективен иск.

"Това историческо споразумение ще осигури значимо облекчение за групата в този сложен и нов случай, свързан с неприкосновеността на личния живот", заявиха в съвместно изявление водещите адвокати на ищците Дерек Лозер и Лесли Уивър, цитирани от Ройтерс.

Meta не признава нарушения в рамките на споразумението, което подлежи на одобрение от федерален съдия в Сан Франциско. Компанията заяви в изявление, че уреждането на спора е "в най-добрия интерес на нашата общност и акционерите".

"През последните три години преработихме подхода си към защитата на личните данни и въведохме цялостна програма за защита на личните данни", заяви Meta.

Вече несъществуващата компания Cambridge Analytica работеше за успешната президентска кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. и получи достъп до лична информация от милиони акаунти във Facebook с цел профилиране и насочване на избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

1

danvan

24.12 2022 в 13:00

Цукърбърг хубаво ще плати, но британците изгубиха доста заради Брекзит ... Би било справедливо всички които са участвали в мащабната манипулация преди референдума да понесат загуби солидарно.