Facebook ще премахва изтритите снимки след 30 дни

Вероника Шербанова 17 август 2012 в 10:43 4005 1

Снимка: simplyzesty.com
Снимка: simplyzesty.com

Facebook ще изтрива окончателно снимките на ползвателите си максимум след 30 дни, след като снимката е била изтрита от профила им, съобщи изданието ArsTechnica, позовавайки се на предствителя на социалната мрежа Фредерик Воленс.

При изтриване на снимка от профила си, потребителят на Facebook не я премахва окончателно, а изпраща искането си до администратора за премахване на файла от сървъра. Така, въпреки че е изтрита от профила, всяка снимка е достъпна, ако към нея има активен линк.

Досега социалната мрежа нямаше определен срок, след който снимките се изтриваха окончателно от сървъра след искането на потребителя.

Това доведе до недоволството на ползвателите на Facebook и на регулаторите на пазара.

По думите на Фредерик Воленс нововъденият срок от 30 дни за окончателно изтриване на данните е максимален и в много случаи запазването на информацията ще става за много по-кратък период от време.

Социалната мрежа е критикувана многократно заради начина на съхранение и използване на личните данни на потребителите. Наскоро германските власти подновиха разследване срещу Facebook в опит да докажат, че съхраняваните снимки на сървъра образуват огромна база данни, които да служат за разработената от тях технология за разпознаване на лица.  

Собствениците на социалната мрежа, от своя страна, се съгласиха тя да бъде подлагана на независими проверки заради обвиненията в неправилно боравене с личните данни на своите ползватели в продължение на 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови