5 хитринки и скрити екстри във Фейсбук

Виктория Викторова 06 август 2012 в 12:13 50017 0

Голяма част от потребителите на Фейсбук не са наясно с изобилието от екстри, което социалната прежа предлага. Снимка: Flickr
Голяма част от потребителите на Фейсбук не са наясно с изобилието от екстри, което социалната прежа предлага. Снимка: Flickr

Повечето от съвременните българи прекарват доста голяма част от времето си във Фейсбук. Въпреки това, много от нас дори не подозират за скритите или трудно откриваеми функции и приложения на социалната мрежа, а при онлайн комуникациите в разгара на лятото, те могат да спомогнат за доста по-весело общуване.

1. Основен проблем на търсенето във Фейсбук е, че може да се търси само по името на човека. Това обаче не е съвсем така. Ако искате да търсите по учебно заведение, населено място или работа, напишете каквото и да е в поленцето за търсене и натиснете на „Виж още резултати“. Вляво ще излезе колонка, в която има „Учебни заведения“, „Месторабота“ и „Населено място“. Кликате на което поискате и търсите според въпросния критерий. Можете да търсите и по публикации на приятели. Слагате някоя от думите, които си спомняте от публикацията/статуса, и отново натискате „Виж още резултати“. Когато изкара резултатите, кликате върху „Публикации от приятели“, което отново е в лявата колонка.

2. Ако не искате всички във Фейсбук да виждат кога сте онлайн, но и не искате да сте скрити постоянно за всеки, можете да посочите само определени хора, за които постоянно да се явявате „извън линия“ или няколко човека, които да виждат, когато сте в социалната мрежа. Това се постига с механичното колело на чата във Фейсбук, което отваря малко меню с опции. Там кликате на „Разширени настройки“ (“Advanced settings”) и в изскочилото прозорче може да посочите хората, които не желаете да ви виждат (първият ред), хората, които да виждат истинския ви статус, когато сте онлайн (вторият ред) или никой да не ви вижда (третата отметка).

3. Всеки знае, че двоеточие и скоба образуват усмихнато или намръщено личице в съобщенията и чата във Фейсбук. Повечето потребители обаче не подозират колко много иконки всъщност са вкарали разработчиците. Ето един относително пълен списък на наличните и комбинацията, която е необходима, за да се появят (комбинациите вдясно можете да ги копирате и директно да ги поставяте в съобщенията) :

smile :-) :) :] =)
tongue :-P :P :-p :p =P
wink ;-) ;)
grin :-D :D =D
curly lips :3
kiss :-* :*
grumpy >:( >:-(
glasses 8-) 8) B-) B)
sunglasses 8-| 8| B-| B|
upset >:O >:-O >:o >:-o
confused o.O O.o
shark (^^^)
gasp :-O :O :-o :o
pacman :v
squint -_-
devil 3:) 3:-)
unsure :/ :-/ :\ :-\
frown :-( :( :[ =(
cry :'(
Putnam :putnam:
robot :|]
heart <3
angel O:) O:-)
kiki ^_^
42 ^_^
penguin facebook emoticon <(“)

Още по-впечатляващо е наличието на сайта smileyti.me/, където можете да качите каквато и да е картинка и след като кликнете на Upload и изчакате мъничко, се сдобивате с код, пресъздаващ умалена версия на изображението във Фейсбук съобщенията. Ако не искате да „харесате“ страницата на сайта, както искат да направите, за да ви дадат въпросния код, кликнете на синия надпис под кутийката “Get codes”и ще получите необходимите комбинации от символи, без да „лайк“-вате нищо.

Освен вече изброените иконки и хитринки, можете да използвате и допълнителни символи, които може да си копирате оттук: http://www.hongkiat.com/blog/cool-ascii-symbols-get-them-now/.

4. Подобно на възможността само определени хора да виждат кога сте онлайн, Фейсбук предлага възможност и да решите кои хора не виждат статусите ви. Ако прецените, че това, което ще напишете, не е за очите на шефа или родителите ви, просто отивате в „Настройки на сигурността“ в падащото меню до „Начало“ горе вдясно. Там ще ви излезе „Управление на поверителността по подразбиране“ и три възможности – “Public”, „Приятели“ и „По избор“. Ако кликнете на последното, ще можете да посочите кои хора да не виждат статусите ви или кои хора да ги виждат, докато за всички други са невидими. От същото място можете да настроите сигурността на профила си – кой може да ви добавя за приятел, кой може да вижда информацията ви и каква част от нея и т.н.

5. Можете лесно да спретнете шега на когото и да е от приятелите си, като напишете, че този профил е направил огромни нарушения или е избран за нещо и дадете следния линк:  http://facebook.com/profile.php?=73322363. Той изглежда като обикновен линк за профил на случаен потребител, но всъщност отвежда всеки, кликнал на него, до собствената му страница. Благодарение на това можете да изкарате акъла на някого или да го направите доста щастлив, преди да попарите радостта му. Опитайте се обаче да е в граници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews