Европол разби най-голямата мрежа за манипулиране на футболни мачове

04 февруари 2013 в 13:58 1687 0

Европол Снимка: EPA/БГНЕС
Европол Снимка: EPA/БГНЕС

Европейската полицейска служба (Европол) разби най-голямата престъпна група за фалшифициране на резултатите от футболни мачове.

Досега „най-голямото разследване за предполагаеми подправени мачове на всички времена” е разкрило фалшифицирането на 380 футболни мача, предаде АФП, позовавайки се на Европол.

Цел на измамите е било спечелването на големи суми пари от спортни залози.

Престъпеният синдикат, координирал операцията е базиран в Азия, а под подозрение са 425 официални лица, съдии, играчи и престъпници.

По-голямата част от мачовете с измамни резултати са били част от турски, германски и швейцарски шампионати.

Предполага се, че две срещи от Шампионската лига и още няколко мача от квалификациите за Световното първенство по футбол са станали част от измамите.

Европол разследва случая от 18 месеца.

Престъпниците са заложили 16 милиона евро на срещите и са изкарали 8 милиона печалби. От тях 2 милиона са били платени на замесените. Уговарянето на мачовете е ставало в 15 държави, а досега са арестувани 50 души,

"Това е работа на престъпна група, базирана в Азия, работеща с криминални мрежи в Европа", заяви в Хага Роб Уейнрайт, директор на Европол.

"Това е най-голямото разследване на манипулирани срещи в Европа. Резултатите му разкриха голям проблем за футбола в Европа. Открихме голяма криминална мрежа", добави той. През миналата година се появиха информации за уговорени срещи и в България, но от Европол не разкриха кои точно са страните, в които има подозрение за уговаряне на двубои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!