Европол проверява разследване на най-големия инцидент с мигранти в Средиземно море

ОFFNews 06 декември 2016 в 19:06 2713 0

Европейската полицейска служба проверява разследването върху потъването на лодка с 500 мигранти на борда, предава Би Би Си. 

Смята се, че потъването на лодката е най-големият инцидент с мигранти в Средиземно море от началото на годината. На 9 април плавателният съд, пътуващ от Египет, се обърна и причини смъртта на стотици.

Директорът на Европол Роб Уенрайт съобщи, че ще бъде направена проверка, след като разследване на Би Би Си, направено съвместно с Ройтерс, установи, че липсват "ясни отговори от страна на агенцията по случая".

Също така стана ясно, че нито един национален или международен орган не е подвел под отговорност някого за смъртта на мигрантите, не се води и официално разследване.

Ройтерс и Би Би Си Нюзнайт прекарват месеци, опитвайки се да разберат какво се е случило с лодката в злощастната нощ. Журналистите говорят с оцелелите, с близките на жертвите, дори успяват на проследят трафикантите и посредниците им.  

След корабокрушението оцеляват 37 души, но останалите близо 500 се смятат за загинали. Жертвите са основно от Сомалия, Етиопия, Судан, Сирия и Египет.                                                               

Всеки един от мигрантите е платил 2000 долара на трафикантите с надеждата да стигне бреговете на Италия. Главният кораб - траулер, отплава от пристанището на Рашид с 300 души на борда. В малките часове през нощта рибарска лодка се приближава до траулера и 200-те души на борда и започват да преминават в главния кораб. Траулерът започва да се накланя опасно на една страна, поради прекаленото натоварване, и се преобръща. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови