Кюрди превеждали бежанци у нас срещу 500 долара на калпак

OFFNews Последна промяна на 05 декември 2016 в 12:47 3023 1

Кюрди превеждали бежанци у нас срещу 500 долара на калпак

Трима иракски граждани от кюрдски произход са били задържани от ДАНС и МВР за нелегален трафик на чужденци. Тримата са в ареста с решение на спецсъда от 3 декември.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно превеждане на чужди граждани през територията на България и незаконно притежание и трафик на оръжие.

Ръководител на групата е Саман Тауфик Карим и има и турско гражданство. Другите двама участници в групата са Арас Абдулах Али – иракчанин с хуманитарен статут у нас, и Салех Факе Зухер – незаконно пребиваващ в България. Те са задържани на 1 декември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, МВР и Специализираната прокуратура.

Сред мотивите на съда за налагане на постоянен арест на участниците са не само възможностите да се укрият или да извършат ново престъпление, но и че представляват заплаха за националната сигурност.

Досъдебното производство срещу престъпната група е образувано през юли 2016 г. В хода на разследването е установено, че групата наброява 20 участници, като мнозина от тях са извън страната и са с неустановена самоличност.

Според събраните до момента доказателства групата е действала близо година. С помощта на лица от Турция Саман Карим набирал мигранти от Ирак, Сирия и Афганистан, организирал незаконното им превеждане през турско-българската граница (най-често в района на Малко Търново), транспортирането им във вътрешността на страната, настаняването им в квартири и подготвянето им за превеждане в Западна Европа през Румъния и Сърбия. Транспорта, настаняването и извеждането на мигрантите на Запад организирали другите двама задържани от групата. На част от мигрантите са били предоставяни фалшиви документи за самоличност. „Услугата“ струвала 500 щатски долара на човек, като парите били превеждани на Саман Карим от Турция.

Налице са доказателства, че тримата задържани от групата се занимавали и с трафик на огнестрелно оръжие, както и че са прилагали насилствени действия в престъпната си дейност.

Доказателствата по делото са подкрепени от свидетелски показания, както и от използваните СРС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови