Ексклузивно Министърът коригира заповедта: сертификатите за преболедували - за 1 година, документ ще се издава и след 1-ва доза

Европол: ИДИЛ с нова агресивна стратегия срещу Европа

OFFNews Последна промяна на 24 март 2016 в 12:20 3158 3

Снимка AP

Иновативната употреба на интернет за радикализация  и набиране на ислямистки бойци е безпрецедентна заплаха за Европа, твърдят от Европейската полицейска служба (Европол).

Според агенцията атаките в Брюксел демонстрират, че мрежата от 5000 заподозрени терористи е по-опасна, отколкото се е предполагало досега.

"Притеснени сме от сега разкрития обхват на по-широко разпространена мрежа, отколкото първоначално се опасявахме", казва директорът на службата Роб Уейнрайт. 

Уейнрайт потвърди връзката между участващите в организацията на ноемврийските атентати в Париж и последните такива в белгийската столица.

"Изправени сме пред по-опасна, по-неотложна заплаха за сигурността от страна на т.нар. Ислямска държава. Тя застрашава не само Франция и Белгия, но и редица европейски страни едновременно. Определено е най-сериозната заплаха, пред която се изправяме от поне десетилетие", допълва британецът.

Според него фактът, че тази общност е разпръсната затруднява работата на службите и прави невъзможно пълното отстраняване на заплахата. Затова и усилията в тази насока трябва да бъдат удвоени.

По думите на Уейнрайт точният брой на бойци на ИДИЛ, готвещи се за атаки в Европа, е неясен, но от Европол се опасяват за 5000 радикализирани заподозрени, които са посещавали Сирия и Ирак, а част от тях са се завърнали на Стария континент. 

Директорът уточнява, че новата стратегия включва това добре тренирани терористи да извършват планирани нападения с цел голям брой жертви. 

В Брюксел Роб Уейнрайт ще участва в среща на вътрешните министри на държавите членки на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени начини за подобряване на комуникацията и обмена на сведения между разузнавателните служби на отделните страни. Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 14:47

Че колко му е да арестувате 5000 човека?! Издирете ги и в зандана, за какво ви се плащат милиарди на година, уж за сигурност!

24.03 2016 в 14:28

Ти да не си мислиш, че само българските фуражки са кухи лейки, а? Обаче това не им пречи да са нагли и да си мислят, че и хората около тях са също толкова тъпи.
Прясно взривилите се братя са прекарали огромна част от съзнателния си живот в брюкселските затвори.
И сега в задачата се пита - Къде са се радикализирали?
Сигурно ще да е в интернет. Едва ли е заради контролът и превъзпитателната система на затворите или липсата на такива. Крадат се еди огромни суми от данъците на работещите хора и за какво - за да се осигури храна и приятна атмосфера за разни групички хора да си правят каквото искат, а да и за заплата на безполезни фуражки. И на края излиза един глист и заявява - интернет е виновен. Как да не се съгласиш?

24.03 2016 в 13:25

Тя и хуйловската мрежа е по-опасна от колкото изглежда, ама шсе сетите вие.