Европейската прокуратура иска да разследва заобикалянето на санкциите на ЕС

OFFNews 27 ноември 2023 в 19:07 1363 0

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Лаура Кьовеши

Би било прекрасна идея Европейската прокуратура да може да разследва нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС.

Това заяви днес представителят на прокуратурата на ЕС Фредерик Баб при представянето в Европейския парламент в Брюксел на академичен доклад за приложението на европейските санкции, цитиран от БТА.

По неговите думи заобикалянето на санкциите съвсем скоро ще бъде определено за престъпление в ЕС, а това ще доведе до еднакви наказания. Националните прокуратури биха водили самостоятелните си разследвания разпръснато, докато прокуратурата на ЕС е единна организация с цялостна стратегия и ще даде широк поглед, всяка година ще докладваме на ЕП и на Съвета на ЕС, посочи Баб.

Клара Портела от университета във Валенсия представи заключенията в доклада, в които се отбелязва, че засега следенето на приложението на санкциите е нееднакво в отделните страни от ЕС. Тя посочи, че за целите на доклада са били изследвани шест държави от ЕС, без да ги назовава. По нейните думи наблюдението потвърждава големите разлики на институционално и законодателно равнище между държавите от ЕС по отношение на санкциите.

В някои държави има една служба за следене на приложението на санкциите, другаде са повече. Европейското законодателство не определя с какви способности трябва да разполагат държавите от ЕС за проследяване на спазването на санкциите, добави Портела. Тя допълни, че различните служби не възприемат еднакво европейското законодателство за санкциите.

Ким Олсен от Германския съвет за международни отношения заяви, че държавите от ЕС трябва да определят еднакви задачи за националните власти по прилагането на санкциите. За да могат европейските дружества да спазват санкциите, ЕП може да поиска от Европейската комисия да повиши помощта за тях и за гражданското общество, предложи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика