Естония пое председателството на Съвета на ЕС

OFFNews 01 юли 2017 в 11:37 3028 0

Естония пое днес от Малта шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС за пръв път, откакто се присъедини към блока през 2004 г., съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Цифрова Европа и свободното движение на данни ще бъде една от главните теми на естонското председателство", заяви вчера премиерът Юри Ратас.

Естония отдавна е лидер в цифровизацията и през 2005 г. стана първата страна в света, позволила на гражданите си да гласуват онлайн. Административни въпроси като регистрирането на автомобили също се уреждат онлайн.

"Цифровизацията е ДНК на вашата страна и трябва да стане част от европейската ДНК", каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на Ратас. "Разчитаме на вашето лидерство, на вашите умения в електронната сфера, за да постигнем напредък".

Ратас отбеляза, че като цяло целта на естонското председателство е да направи Европа "по-обединена и по-силна", насърчавайки иновациите, устойчивото развитие и сигурността.

Най-големите предизвикателства за естонското председателство ще са усилията за реформиране на системата за предоставяне на убежище, подсигуряването на външните граници на ЕС и първата част от преговорите за излизането на Великобритания от блока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови